SZ: Παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το φθινόπωρο εξετάζει η Ευρώπη

Παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο, με πιθανή παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις «παγωμένες» δόσεις, εξετάζει η Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, που επικαλείται ως πηγές υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με την SZ, οι εταίροι ζητούν τη μερική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα συμφωνηθεί, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο σύστημα του ΦΠΑ.

Αντίθετα, η διαπραγμάτευση για τα ζητήματα-αγκάθια της εργασιακής νομοθεσίας και του ασφαλιστικού συστήματος μετατίθεται για τη συνέχεια.

Το δημοσίευμα φαίνεται να συνδέει τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλούνταν προσφάτως το «Βήμα», το οποίο αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την SZ, η απόφαση για την παροχή παράτασης θα πρέπει να ληφθεί πριν τη σύνοδο του G7, στις 7 και 8 Ιουνίου, στη Γερμανία. Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου στη Ρίγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή» για να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup.

Άλλη πηγή της SZ σημείωσε πως οι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος στήριξης για μετά το καλοκαίρι λόγω ανησυχιών πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δεχτεί μεν μια συμφωνία, αλλά στη συνέχεια να τη θέσει σε δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρεται, μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε την Ευρώπη ενώπιον διλήμματος, καθώς από τη μια θα πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά από την άλλη δεν θα μπορεί να παράσχει βοήθεια πριν την ψηφοφορία, και έως τότε υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας.
Πηγή: skai.gr