Κλείσιμο

Τριπλασιασμό πόρων για επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ

Σειρά μέτρων για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά με αρκετές ασάφειες και άγνωστο ορίζοντα εφαρμογής, συμφώνησαν την Πέμπτη οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, η Ε.Ε. αποφάσισε τον τριπλασιασμό των πόρων που διατίθενται για τις ναυτικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης Triton και Poseidon στη Μεσόγειο. Δεν αποφασίστηκε η επέκταση της εντολής τους, που προβλέπει περιπολίες κοντά στις ιταλικές ακτές, όμως τα συμμετέχοντα σκάφη έχουν πάντα τη δυνατότητα να πλεύσουν στο ανοιχτό πέλαγος για να προσφέρουν βοήθεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει η απόφαση των 28 ηγετών για «αύξηση της έκτακτης βοήθειας» που δίνεται σε συνοριακά κράτη-μέλη, τα οποία και αποτελούν πύλες εισόδου για μετανάστες και πρόσφυγες. Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα, που θα βοηθήσει στην διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και στην κατασκευή υποδομών

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου πάντως δεν αποσαφηνίζεται το ύψος ή το είδος της βοήθειας που θα δοθεί, ούτε θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, οι «28» ανέθεσαν στην υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να προτείνει δράσεις για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, με κύριο στόχο την καταστροφή των δουλεμπορικών πλοίων ενώ θα βρίσκονται στην ακτή. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θα ζητήσει ψήφισμα του ΟΗΕ που θα εξουσιοδοτεί την Ε.Ε. να καταστρέφει τα σκάφη των δουλεμπόρων, που έχουν ως κύριο ορμητήριο τη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή, θα εντατικοποιηθεί η δράση της Europol για εξάρθρωση των συμμοριών διακινητών, και θα τοποθετηθούν παρατηρητές της Ε.Ε. σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή των μεταναστών και προσφύγων.

Παράλληλα, η Ε.Ε. θα θέσει σταδιακά σε εφαρμογή πρόγραμμα για την ταχεία επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους, ενώ θα υπάρξει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα για μετεγκατάσταση προσφύγων που χρήζουν προστασία, αλλά χωρίς ακόμα να είναι γνωστό το ποια κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν.

Από την πλευρά της, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 2, που προβλέπει πως οι αιτούντες άσυλο μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα από την οποία μπήκαν στην Ε.Ε.

Όλες οι προτάσεις της Ε.Ε., πλην της ενίσχυσης του Triton, αναμένεται να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr