Τρεις προϋποθέσεις για αποδοχή των ελληνικών θέσεων, επισημαίνει ο Ντάισελμπλουμ

Τις τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι εταίροι για την αναμόρφωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ανέφερε από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποσαφηνίζοντας πάντως πως πιστεύει ότι «είναι δυνατό» να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι «ακρογωνιαίοι λίθοι» για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων είναι να είναι «δημοσιονομικά βιώσιμες», να «συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη» και να εξασφαλίζουν την σταθερότητα των τραπεζών.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο συνταξιοδοτικό σύστημα – που αποτελεί «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση – ο πρόεδρος του Eurogroup συμφώνησε με το ΔΝΤ πως στην παρούσα μορφή «δεν είναι βιώσιμο», λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και κακής δομής. Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμισή του, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί εξ αρχής στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πάντως, σε ένα θετικό μήνυμα για την Αθήνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι έτοιμος να τηρήσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – με βάση τη συμφωνία Eurogroup-ΔΝΤ του 2012 – αλλά αφού υπάρξει συμφωνία και εφόσον αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Υπογράμμισε ότι «εμπιστεύεται» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και ότι έχει «καλή σχέση» μαζί του, αλλά επέκρινε τη «συγκρουσιακή προσέγγιση» που έχουν υιοθετήσει κάποια πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. «Λίγο λιγότερη έκθεση στα μέσα ενημέρωση και λίγες περισσότερες κλειστές πόρτες» θα βοηθούσαν, είπε.

Αναφερόμενος γενικότερα στις χρόνιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, σημείωσε πως οι πραγματικές ρίζες των προβλημάτων είναι η «πολιτική κουλτούρα» και οι αναποτελεσματικοί δημόσιοι θεσμοί.

Ο επικεφαλής του Eurogroup συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα κουλτούρας «είναι το πιο δύσκολο να αλλάξουν», όμως διευκρίνισε πως αν οι εταίροι δεν βοηθήσουν τη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση, τότε τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν, με πρωτοβουλίες όμως της ελληνικής πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως είναι έτοιμος να μιλήσει με την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη λύση των βαθιών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: skai.gr