Μ. Γιαννάκου: «ΙΈβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του ΣημίτηΙ»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
«Φυσικά και έχει το δικαίωμα ο κ. Σημίτης να αποχωρήσει, ήταν προφανές ότι δε θα κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αρα είναι προφανές ότι δέχτηκε πιέσεις εσωκομματικές και άλλες από έξω. Η μέθοδος με την οποία γίνεται η διαδοχή -με κάποια χολιγουντιανή προσέγγιση- δεν είναι πολύ ευρωπαϊκή. Δηλαδή: ο ένας και μοναδικός υποψήφιος, η απαίτηση να ψηφιστεί από τα μέλη, τα media που αλαλάζουν ενθουσιωδώς κατά τρόπο που είναι έξω από ευρωπαϊκή προσέγγιση και δημοκρατία. Εμένα αυτά με ενοχλούν προσωπικά. Είναι μία μέθοδος για να δημιουργήσουμε πιθανότητες και να μικρύνουμε τη διαφορά. Δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και πρέπει να σας πω ότι κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερο ότι δεν είχε μεθοδευτεί από πέρυσι τον Ιούλιο όπως ισχυρίζεται ο κ. Σημίτης».
«ΙΚαι δεν το σκέφτηκε μόνος του ο κ. Σημίτης, του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό. Επίσης είναι πολύ ενοχλητικό ότι αναμιγνύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς της και τα νέα πόστα που θα αποφασιστούν του χρόνου τον Ιούνιο σε ένα εσωτερικό παιχνίδι για να δικαιολογήσουν την αποχώρηση. Αυτό έχει ενοχλήσει έξω. Υπάρχει δυσφορία γιατί αυτό το παιχνίδι παίζεται εδώ και δύο χρόνια. Ουδέποτε υπήρξαν τέτοιες πιθανότητες, ουδέποτε συζητήθηκε αυτό από τα ευρωπαϊκά όργανα, διότι απλούστατα είναι υπόθεση της επόμενης χρονιάς και θα ληφθεί υπό το φως των ευρωεκλογών και της βέβαιης νίκης της κεντροδεξιάς. Και πρέπει να σας πω ότι ο κ. Πρόντι είχε υποδειχθεί από την κεντροαριστερά και δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη επιτυχία στη θητεία του. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Σημίτης και δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ο ίδιος καμία σχέση και ότι αυτά διαδίδονται. Δηλαδή υπάρχει η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι κάποιοι χρησιμοποιούν -για εγχώριες και άλλου επιπέδου καταστάσεις- τους θεσμούς των ευρωπαϊκών οργάνων και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο».
Για την ευρωπαϊκή προοπτική του Σημίτη
«Αυτό θα αποφασιστεί του χρόνου τον Ιούνιο. Ούτως ή άλλως οι κυβερνήσεις έχουνε κεντροδεξιό χαρακτήρα και θα είναι κεντροδεξιός ο υποψήφιος και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σοσιαλιστής από την κεντροαριστερά κάποιος που θα εξελιχθεί αργότερα σε υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης εφόσον γίνει δεκτό το Σύνταγμα. Ακούγονται διάφορα ονόματα, ο κ. Σημίτης όμως ισχυρίστηκε ότι δεν ενδιαφέρεται. Εάν πράγματι όμως ενδιαφέρεται ο πρώτος που θα έπρεπε να το κουβεντιάσει είναι ο κ. Καραμανλής. Διότι η ΝΔ έχει την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου. Μπορεί να μας έφερνε σε μια δύσκολη θέση, αλλά εμείς θα τον υποστηρίζαμε».
Ερωτηθείσα αν εξωτερικοί παράγοντες δε θέλουν τη ΝΔ στην κυβέρνηση
«Οι εξωτερικοί παράγοντες που ακριβώς έχουν ωφεληθεί και για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για αναθέσεις έργων και για άλλες καταστάσεις. Έχουμε μπαράζ υποθέσεων στη βουλή, κακοτεχνίες έργων, τα ολυμπιακά έργα στα οποία δε θα γίνουν test events, διότι θα έχουνε τελειώσει την τελευταία στιγμή- αν τελειώσουν. Έχουμε ένα πλήθος ζητημάτων και βεβαίως έχουμε το κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, το οποίο είναι αυτό που λέγεται καθημερινότητα και που ο κ. Σημίτης περιφρονούσε. Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής. Και, ναι είναι ολοφάνερο ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης με το ΠΑΣΟΚ».
Πηγή: skai.gr