Πλήρης υπαναχώρηση Κωνσταντοπούλου από την πρότασή της μετά την αποδοχή της από ΧΑ

Σε πλήρη υπαναχώρηση προχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου παίρνοντας πίσω την πρωτοβουλία της να υιοθετήσει την πρόταση της Χρυσής Αυγής, για διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Νωρίτερα, η πρόταση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα κόμματα, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή, καθώς ενστερνίστηκε την πρόταση της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Αφορμή στάθηκε η άρνηση του εισαγγελέα φυλακών που δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές να προσέλθουν στη Βουλή και να στηρίξουν το αίτημα του κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία. Κατόπιν τούτου, το ακροδεξιό κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 15 υπογραφές για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ωστόσο τη λύση επιχείρησε να δώσει η πρόεδρος της Βουλής -κάνοντας χρήση σχετικού άρθρου (72α) του Κανονισμού της Βουλής – κρίνοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η ονομαστική ψηφοφορία και ουσιαστικά την προκάλεσε η ίδια, υιοθετώντας και στηρίζοντας την «αποτυχημένη» πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Πυρ ομαδόν δέχτηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής – πλην της Χρυσής Αυγής – η Πρόεδρος της Βουλής λόγω της στάσης της, να υιοθετήσει (αρχικά) και στη συνέχεια να αναδιπλωθεί, την πρόταση της ΧΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανάσχεση της ανθρωπιστική κρίσης.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πήρε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου και εμμέσως αποδοκίμασε τη στάση της.

Η ένταση στη Βουλή «ενισχύθηκε» και μετά την αναδίπλωση της κ. Κωνσταντοπούλου και τη μη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας, καθώς όταν προχώρησε στην κανονική διαδικασία ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, παρότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε επιμόνως τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για το όλο θέμα, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν του έδινε τον λόγο προχωρώντας την διαδικασία με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία χωρίς όμως να καταγραφεί η θετική ψήφος, όπως είχε προαναγγελθεί, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η θέση του Ποταμιού.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι ευτελίζει τις διαδικασίες. «Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα που δεν έχει ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό σχεδόν ομόφωνα», είπε, κατηγορώντας την ότι καταστρέφει τις προϋποθέσεις συναίνεσης και ότι οργανωμένα τροφοδοτεί εντάσεις και πυροδοτεί συγκρούσεις.

«Υπαναχωρήσατε, αλλά ο προηγούμενος χειρισμός σας δεν ήταν διαδικαστικός, αλλά πολιτικά ως Πρόεδρος της Βουλής θέλατε να ταυτιστείτε με την ΧΑ θέτοντάς την υπό την προστασία σας», είπε ο κ. Βενιζέλος προς την Πρόεδρο της Βουλής, καταλογίζοντάς της ότι «θυσιάσατε την συναίνεση στον βωμό της προσωπικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με την Χρυσή Αυγή».
  
Μπορείτε να ακολουθήσατε την μοίρα σας και να αμφισβητήσετε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος , σχολιάζοντας πως «αν έχετε κάποιον προσωπικό σχεδιασμό μπορείτε να τον υπηρετήσετε αλλά όχι εις βάρος των θεσμών». Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί η κ. Κωνσταντοπούλου να αντιμετωπίζει την Βουλή ως «τιμάριο προσωπικό».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Γιάννης Βρούτσης επιτέθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει την οργή και τον θυμό σχεδόν του συνόλου του Κοινοβουλίου και ότι οι πράξεις της είναι επιεικώς απαράδεκτες και ότι γελοιοποιεί τους θεσμούς.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης της υπέδειξε ή να πει ρητά και να γραφτεί στα πρακτικά ότι η ΝΔ υπερψηφίζει ή να επαναλάβει την ψηφοφορία.

«Για αλγεινή εντύπωση» μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής για την εκτροπή της συζήτησης σημειώνοντας ότι πυρπόλησε μια ομαλή διαδικασία.

Την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη που ερμηνεύτηκε ως «άδειασμα» της Προέδρου της Βουλής καθώς δήλωσε ξεκάθαρα – παίρνοντας σαφείς αποστάσεις - ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγώς και ομοθύμως απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής η οποία με βάση τους νόμους πρέπει να κριθεί από την Δικαιοσύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν να εγείρονται ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν αυτή την στιγμή την Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το κλίμα που επικράτησε σήμερα στη Βουλή ο κ.ε του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι ένα τρόπος που ελάχιστα τιμά τη Βουλή και δίνει ένα σήμα στην κοινή γνώμη που προάγει την απαξίωση της Βουλής. Ομοφωνία και συναίνεση περίμενε ο κόσμος και όχι διαδικαστικές αντιδικίες» παρατήρησε.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού δημιουργούσε ένα ευρύ πλαίσιο για να εκφραστεί πολιτικά η μέγιστη συναίνεση πολιτική και θεσμική εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα αυτό της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης που εκφράζεται αλλά μπορεί να έχει σημαντικότερη πολιτική νοηματοδότηση να εκφραστεί από την Βουλή σήμερα» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε δε, ότι «αν μια δήλωση της ΝΔ ότι ψηφίζει, μπορεί να γίνει εμείς την προκρίνουμε».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου