Αντιδράσεις στη ΝΔ για την ανακοίνωση του ΕΛΚ για την Ελλάδα (upd)

Η ανακοίνωση αναλυτικά (αγγλικά) ΕΔΩ 

Νέες εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ, την ώρα μάλιστα που ανακινούνται σενάρια για αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του κόμματος, προκαλεί η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία ζητείται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις» της προηγούμενης. 

«Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό της στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής της ΝΔ Nτόρα Μπακογιάννη.


«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την αποδοχή του ψηφίσματος και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης μέσω του Twitter.  «Απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία. Όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

O Kυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι θα ήθελε καλύτερη διατύπωση. 

«Η δήλωση του ΕΛΚ είναι προβληματική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει όπλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης» σημείωσε με τη σειρά της Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επισημαίνει μεν ότι ήταν «σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτευχθεί στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ». Ο κ. Σιούφας προσθέτει όμως «ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

«Συνεχίζεται η ένοχη σιωπή της μόνον κατά την φαντασία της κραταιός ηγετικής ομάδας της ΝΔημοκρατίας για την ανακοίνωση του ΕΛΚ. Δεν με εκπλήσσει: Όταν κάποιοι έχουν εθισθεί να λενε σε όλα ναι, δεν τολμούν να ορθώσουν το ανάστημα τους με ένα ΟΧΙ ούτε καν στο ΕΛΚ» από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά.


Aποσπάσματα της ανακοίνωση του ΕΛΚ

«Καλούμε την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσα από μονομερείς δράσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση.

»Η Eλλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο οι κυβερνήσεις υπό το ΕΛΚ έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Βεβαίως, στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο και πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τη χώρα σε πορεία προς τη σταθερότητα και ανέκτησε την εμπιστοσύνη.

»Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα έπληττε τον ελληνικό λαό».


Πηγή: skai.gr