Κλείσιμο

Χωρίς συμφωνία ή κοινό ανακοινωθέν «έκλεισε» το έκτακτο Eurogroup

Χωρίς συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και χωρίς καν να υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να προγραμματιστούν περαιτέρω επαφές έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Φιλοδοξία μου ήταν να συμφωνήσουμε στα βήματα για τις επόμενες δυο ημέρες, προκειμένου να τις [αξιοποιήσουμε] καλά. Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό, και επομένως θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και θα κινηθούμε από εκεί», τόνισε κατά την ολιγόλεπτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συμπλήρωσε πως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων, ως προεργασία για το Eurogroup της Δευτέρας και για την τεχνική διαμόρφωση μιας λύσης, είναι μια «πολιτική συμφωνία» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό να σταλούν κλιμάκια στην Αθήνα.

Συνεπώς, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τότε «θα πετύχουμε την τελική πρόοδο».

Ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών είναι το γεγονός ότι τελικά δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία του άρχισε τουλάχιστον δυο ώρες πριν τη λήξη της σύσκεψης. «Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα. Εάν δεν καταλήξεις σε κοινό συμπέρασμα, δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις [κοινό] ανακοινωθέν», σχολίασε λιτά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε πως κατά τις «εντατικές και εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις «υπήρξε πρόοδος» μεν, αλλά όχι επαρκής ώστε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στα σημεία όπου υπήρξε διαφωνία και επισήμανε πως δεν έγιναν σε βάθος συζητήσεις για οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πάντως πως το κείμενο είχε σχεδόν συμφωνηθεί όταν αποχώρησε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως στη συνέχεια το ανακοινωθέν αποσύρθηκε λόγω ενστάσεων που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή ορισμένους όρους που περιείχε το προσχέδιο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πάντως απέρριψε τις εν λόγω πληροφορίες.  «Δεν είναι ζήτημα λέξεων, είναι ζήτημα προόδου», αποσαφήνισε.

Επιβεβαίωσε πως κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, «επιλογή που για κάποιους ήταν η προτιμώμενη», όμως τελικά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία.

Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις αρχές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα φέρεται να θέλει μια συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Τη μη επίτευξη συμφωνίας είχαν  προαναγγείλει στο σύνολο τους σχεδόν οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους στη σύσκεψη. «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Γιάνης Βαρουφάκης», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: skai.gr