Κλείσιμο

Σουλτς: Ανεύθυνη η διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα – Αιχμές για Βαρουφάκη

«Θεωρώ ανεύθυνο αν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει πια να συνεργαστεί με τους δανειστές όπως ίσχυε ώς τώρα» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ασκώντας κριτική στη βούληση της Αθήνας για διακοπή συνεργασίας με την τρόικα.

«Η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά όχι χωρίς πιθανότητες, ωστόσο οι μονομερείς ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα (...) Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει κατ’ αρχήν τάξη στην κυβέρνησή του» τονίζει σε απόσπασμα συνέντευξής του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας.

Ο κ. Σουλτς επισημαίνει ακόμη ότι η συνεργασία με την τρόικα ούτως ή άλλως εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. «Για νέες μορφές πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και αυτό γίνεται μόνο μέσω της συναίνεσης και όχι μέσω της πρόκλησης» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης χρέους, εξηγώντας ότι για κάτι τέτοιο «μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της» και προσθέτει: «Πρέπει να φέρουν εις πέρας τα συμφωνηθέντα βήματα, πριν μιλήσουμε για νέα».

Ερωτώμενος σχετικά με την εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές του με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, ο κ. Σουλτς δηλώνει: «Έφυγα από την Αθήνα με το αίσθημα ότι μπορεί -και πρέπει- κανείς να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση και ότι μπορείς να την κινήσεις προς συμβιβασμούς, αλλά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό.»

Στο ίδιο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα προϋπολογισμού στην Ομοσπονδιακή Βουλή Νόρτμπερτ Μπάρτλετ προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα διακόψει το πρόγραμμα και δεν πάρει την τελευταία δόση, αυτό θα αποτελέσει «Dirty exit».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την ΕΕ, και θα αποπληρώσει τις δόσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εκφράζει στο μεταξύ με άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας.


Πηγή: skai.gr