Στις 17 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 17 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μετά από μυστική συνάντηση που είχαν σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το όνομα του υποψηφίου δεν είναι ακόμα γνωστό, όμως δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη σε διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα πρέπει να έχει γίνει γνωστό ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η κ. Βούλτεψη αποδίδει την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή στην «ανοικτή υπονόμευση» της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας έναντι της τρόικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που – όπως αναφέρει – η χώρα «πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη» να διαπραγματευτεί «σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πως, μετά την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει τη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015 να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση και το θεσμικό πλαίσιο της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα», αναφέρει η κ. Βούλτεψη, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για «απροκάλυπτη» προτροπή προς άλλους βουλευτές να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

«Καλοδεχούμενη»η απόφαση, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στο Γκάζι, σχολίασε ότι ήταν αναμενόμενο από τις εξελίξεις και ότι στην κυβέρνηση είδαν την απόσταση ανάμεσα στον προϋπολογισμό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, κύκλοι της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ορίζει ημερομηνία εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αναμενόμενη και καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει την επίσπευση των διαδικασιών προεδρικής εκλογής.

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου κάνει λόγω για μια απόφαση που ελήφθη «σε συνεννόηση με την τρόικα» και αποτελεί «απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών».

Τονίζει ωστόσο πως «δεν θα καταφέρουν», προσθέτοντας πως η ψηφοφορία για το προϋπολογισμό «απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών».

Η διαδικασία και οι απαιτούμενες πλειοψηφίες

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας περιλαμβάνει ως και τρεις ψηφοφορίες και μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές στις 27 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη ψηφοφορία, στις 17 Δεκεμβρίου, απαιτεί 200 έδρες. Η δεύτερη κάλπη στήνεται πέντε πλήρεις ημέρες αργότερα και επίσης απαιτεί πλειοψηφία 200 εδρών. Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία έρχεται πέντε πλήρεις ημέρες αργότερα (στις 29 Δεκεμβρίου στην προκειμένη περίπτωση) και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Αν και οι τρεις ψηφοφορίες αποδειχτούν άκαρπες, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.
Πηγή: skai.gr