Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν το πρωί τις Πέμπτης, στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο των διήμερων διαπραγματεύσεων της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στο Παρίσι, που ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και χωρίς να οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να χαράξουν τη διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν το τελευταίο τακτικό Eurogroup του έτους, στις 8 Δεκεμβρίου, είναι πλέον ασφυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό σημείο απόκλισης με τους δανειστές παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, παρά το γεγονός ότι μετά από περισσότερες από 14 ώρες συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα φέρεται να υπήρξε κάποια σύγκλιση σε άλλα εκκρεμή θέματα.

Κατά τις έως τώρα πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν πως η Αθήνα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος. Στον αντίποδα, την Παρασκευή η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν πρακτικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Bloomberg στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση με την ελληνική αποστολή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα υποστήριξε πως οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών θα συνεχιστούν, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Πριν τις επαφές στην Πόλη του Φωτός, ο κ. Βενιζέλος έστειλε σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα μέτρα που θα «ενοχλήσουν» τους πολίτες. Ωστόσο, οι δανειστές φέρεται να επιμένουν στη λήψη εισπρακτικών μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), καθώς απορρίπτουν τη θέση της Αθήνας πως τα υφιστάμενα μέτρα καλύπτουν το κενό.

Επισήμως, πολιτικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το επιτυχές κλείσιμο των διαβουλεύσεων με την τρόικα ως το Eurogroup, καθότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές στη μετά μνημόνιο εποχή.
Πηγή: skai.gr