Ντινόπουλος: Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος (upd1)

Με την εναλλαγή βουλευτών και Υπουργών στο βήμα της Βουλής και με ήπιες αντιπαραθέσεις, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τον κύκλο των υπουργικών τοποθετήσεων άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στην άρνηση ελέγχου των συμβάσεων από ορισμένους δημάρχους διεμήνυσε ότι «κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» ενώ ειδικά για την περιφέρεια Αττικής έβαλλε κατά της κ. Δούρου τονίζοντας ότι «η περιφέρεια Αττικής θέλει να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κονδύλια αλλά και να πάμε καμιά 10ρια χρόνια πίσω» ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα τις συνέπειες που θα είχα κάτι τέτοιο στη δημόσια υγεία και ξεκαθάρισε «η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών και των 5 εκατ. ανθρώπων που μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Νωρίτερα, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Πανούσης έβαλλε κατά του δικομματισμού και των «διχοτομήσεων» των ελλήνων πολιτών, όπως είπε, χωρίζοντάς τους σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ή σε καλούς και κακούς έλληνες, υποστηρίζοντας ότι επιτέλους πρέπει να κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος, ενώ ξεκαθάρισε την αρνητική ψήφο που θα δώσει το κόμμα του στην κυβέρνηση.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Μωραΐτης επιτέθηκε τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό σε μία κάλπικη αντιπαράθεση και σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η κίνηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και τα διάφορα παζάρια γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους 180 ή 120 ψήφους».

Ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταβρής απέκλεισε θετική ψήφο στην κυβέρνηση, φωτογραφίζοντας ότι θα απέχει από τη διαδικασία λέγοντας: «δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Και όπως είπε και ο Α. Παπανδρέου θα είμαι ωσεί παρών» ενώ κάλεσε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να πούνε αλήθειες που μέχρι τώρα δεν λέγονται, όπως είπε, και αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των ανεξαρτήτων βουλευτών τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «οι επικοινωνιακές πιστώσεις ή χρεώσεις δε λύνουν το πρόβλημα, πρέπει να ανεβούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συμφωνία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο ανεξάρτητος –και πρόσφατα αποχωρήσας από τη ΔΗΜΑΡ- Σπύρος Λυκούδης. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λυκούδης κάλεσε τη Βουλή να δείξει ωριμότητα και να τολμήσει προς άλλη κατεύθυνση για την πολιτική σταθερότητα, όπως είπε, και να υπάρξει «μία νέα συμφωνία μεταξύ των βασικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που θα εξαντλήσει το χρόνο έως την άνοιξη του 2016» με κρίσιμη ατζέντα το χρέος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, κίνηση που για τον κ. Λυκούδη θα ωφελούσε τη χώρα και θα βοηθούσε να αποφευχθούν άσκοπες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να προστεθεί στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία.

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ρένας Δούρου εξαπέλυσε και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δίνετε δείγματα διακυβέρνησης με την αιρετή περιφερειάρχη Αττικής διακινδυνεύοντας να πλημμυρίσει η Αθήνα με σκουπίδια». «Προσπαθείτε να ακυρώσετε έναν σχεδιασμό, που με τις όποιες ατέλειές του μας πήρε δεκαπέντε χρόνια να τον φτιάξουμε. Αυτή είναι η υπευθυνότητα σας; Έτσι θα κυβερνήσετε;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Και ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μνημόνιο λέγοντας ότι « κύκλος του μνημονίου κλείνει», διευκρινίζοντας όμως, ότι «το τέλος του μνημονίου προφανώς και δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε του κεφαλιού μας», αλλά θα υπάρχουν περιορισμοί που δεσμεύουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου