Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και ΙΚ συζήτησαν Βενιζέλος - Τσαβούσογλου

Την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και την οργανωμένη ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, και εν γένει της τρομοκρατίας, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο τούρκος ομόλογός του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το Κυπριακό και ο συνολική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μετά το πέρας των επαφών, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, για μια λύση που θα έχει ως βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θα τεθεί τον κυπριακό λαό με τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το κλίμα είναι «πάρα πολύ παραγωγικό», αλλά τόνισε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν» για τη συνολικότερη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει και της νέας Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας.

Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να οργανώσουν δική τους συνάντηση στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία θα συνδυαστεί με την θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο πάπας Φραγκίσκος.

Χθες Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον τον νέο ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τον Νορβηγό Έσπεν Μπάρθ Άιντα, στον οποίο και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα θαλασσίων ζωνών, ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ