Παράνομη η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - Έτοιμη για επίταξη η κυβέρνηση

Το ΦΕΚ ΕΔΩ 

Παράνομη σε ό,τι αφορά την αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΗ, και καταχρηστική σε ό,τι αφορά την αγωγή του ΔΕΔΔΗΕ (ο διαχειριστής του δικτύου διανομής) έκρινε το πρωτοδικείο Αθηνών την κινητοποίηση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

"Η συγκεκριμένη απόφαση δεν απαγορεύει μελλοντικές κινητοποιήσεις" ήταν η πρώτη αντίδραση του νομικού συμβούλου της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος πάντως επιφυλάχθηκε να μελετήσει καλύτερα την επίμαχη απόφαση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλλιας δήλωσε πως «θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο κατά της επιστράτευσης».

Η ΔΕΗ «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση» αναφέρει από την πλευρά της η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Σε "θέση μάχης" για την επίταξη των απεργών και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ είναι η κυβέρνηση μετά τη δικαστική απόφαση, προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" να μοιραστούν τα φύλλα πορείας στους εργαζομένους της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αρ. 1827) της 4ης Ιουλίου εγκρίνεται η λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω "έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών", δηλαδή για την εκτύπωση των φύλλων πορείας.

Η στάση της κυβέρνησης, και η απόφαση του δικαστηρίου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Την ανάγκη δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» προς όφελος της επιχείρησης, των καταναλωτών και της οικονομίας επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, αναφέροντας μάλιστα ότι «η ΓΕΝΟΠ δεν είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ αλλά το δημόσιο».

«Βαπτίζουν το κρέας ψάρι, δεν πρέπει να είναι το δημόσιο αγαθό του ρεύματος βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα της αγοράς. Θα υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός έτσι;» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Δημήτρης Λάππας