Κινέζος ΥΠΕΞ: Πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας

«Θεωρούμε πάντοτε την Ελλάδα ως τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΞ με τον έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στη χώρα μας.

Ο κ. Γι σημείωσε πως η διμερής σχέση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας αποτελεί ένα «πολύ σημαντικό μέρος των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κάνοντας λόγο για μία «σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας» που είναι «δοκιμασμένη στο χρόνο».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στάθηκε στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά πως η Ελλάδα μπορεί να «αποτελέσει πύλη για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη», αλλά και «ταυτόχρονα να γίνει η γέφυρα των δύο μεγάλων πολιτισμών».

Αθήνα και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον κινέζο πρωθυπουργό να δεσμεύεται μάλιστα πως η Κίνα θα υποστηρίξει ως επενδυτής νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, ο κ. Γι σημείωσε πως επετεύχθησαν «πολύ σημαντικές συμφωνίες», τονίζοντας όμως πως οι δύο χώρες έχουν ακόμα «πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας».

«Γι' αυτό ακριβώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντατικοποιήσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να διευρύνουμε τις σχέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις», συμπλήρωσε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ