Κλείσιμο

Πρόταση Κουβέλη για νέο μπλοκ εξουσίας με «ευρωπαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της ΔΗΜΑΡ, για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποκλείοντας ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί συνέδριο το φθινόπωρο, σύνθεσης και ενότητας, όπως το ονόμασε, και μέχρι τότε η ΚΕ να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός μπλοκ εξουσίας, κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι "θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε επίσης ότι "..οι Κασσάνδρες προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας. Το τέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αλλά, για μια ακόμα φορά, θα διαψευσθούν. Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας".

Ο κ. Κουβέλης ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, από το βράδυ των εκλογών, όπως είπε και αυτή η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην έσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των «58», λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του ΄12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε εξελιχθεί σε μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα. Ενώ για τους 58 είπε ότι αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, "κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας".

Άφησε επίσης αιχμές για ελλιπή προεκλογική στήριξη της ΔΗΜΑΡ από στελέχη του κόμματος.

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε απο το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι. Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη;» διερωτήθηκε στη σκιά της ανεξαρτητοποίησης του Βασίλη Οικονόμου, μετά τα χαμηλά ποσοστά των ευρωεκλογών.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει επί της αποδοχής ή μη της παραίτησης Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, ένα 24ωρο μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και ενώ στο εσωτερικό του κόμματος διατυπώνονται αντικρουόμενες θέσεις για την πορεία του κόμματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ