Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην επιτροπή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο επανήλθε στην μετά από 4 μήνες που είχε «παγώσει».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ένα άρθρο και δήλωσε ΠΑΡΩΝ στα υπόλοιπα 4 άρθρα του νομοσχεδίου, με τη κα. Κωνσταντοπούλου να τονίζει ότι το κόμμα της ελπίζει σε παρεμβάσεις στην Ολομέλεια «αλλιώς θα υπάρχει επί τα χείρω μετατροπή της ψήφου», όπως συμπλήρωσε. ΝΑΙ ψήφισαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

 Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Η κα. Κωνσταντοπούλου αφού επέκρινε την κυβέρνηση για την υπόθεση Μπαλτάκου επεσήμανε πως το νομοσχέδιο έχει «βαφτιστεί» αντιρατσιστικό και πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει μια κερκόπορτα για την διεύρυνση της ποινικοποίησης του λόγου.

Μάλιστα επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μια σειρά τροπολογίων μεταξύ των οποίων θα είναι και η πρόβλεψη να δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Απαντώντας ο κ. Αθανασίου τόνισε πως δεν ποινικοποιείται η σκέψη με το νομοθέτημα, ούτε καν το μίσος, αλλά ποινικοποιείται η πράξη που προκάλεσε το μίσος, δηλαδή ο μισαλόδοξος λόγος. Μάλιστα συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό και πλήρως εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Δεν κατανοώ γιατί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την θετική εισήγηση την οποία γνωρίζει πως έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή πριν 3 χρόνια», τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής στη Βουλή κατά του ρατσισμού ζήτησε ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενη στον υπόθεση Μπαλτάκου η κα. Γιαταγάνα τόνισε πως «πρέπει να δούμε τι έγινε και να μην αφορίζουμε τον κ. Κασιδιάρη και τον κάθε κ. Κασιδιάρη».

Ο κ.. Αθανασίου απαντώντας στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, που με τροπολογία αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως είναι ένα δύσκολο θέμα και αφορά τις έννομες συνέπειες που δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τυχόν περιπτώσεις υιοθεσίας που μπορεί να προκύψουν.

«Κάποια στιγμή θα τεθεί το θέμα. Πρόκειται για ζευγάρια και είναι ζήτημα που θέλει μελέτη νομική, κοινωνική και θρησκευτική. Είμαστε χώρα που έχει δομές και πιστεύω ότι πρέπει αυτά τα θέματα να μελετηθούν με προσοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος