Μπαρόζο: Εντυπωσιακές οι προσπάθειες της Ελλάδας – Σαμαράς: Εντός Δεκεμβρίου η συμφωνία με την τρόικα

Την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα εντός του Δεκεμβρίου εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος
ότι θα βρούμε μια λύση. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες. Αναγνωρίζω το τεράστιο βάρος που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος του μαραθωνίου, και πρέπει να τη βοηθήσουμε σε αυτά τα τελευταία μέτρα, να την υποστηρίξουμε να φτάσει στο τέλος. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι όχι μόνο θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και θα γίνει δεκτή από τις αγορές. Εξήρε επίσης τη στάση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακές προσπάθειες και θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Ελλάδα να αξιοποιήσει περαιτέρω τα κοινοτικά κονδύλια, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας ότι βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση της αξιοποίησης των διαρθρωτικών κοινοτικών κονδυλιών, ενώ στο παρελθόν αξιοποιούσε μόνο μικρό ποσοστό.

Άφησε δε εμμέσως αιχμές για την στάση ορισμένων εταίρων έναντι της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το όραμα της Κομισιόν αντικαθρεπτίζει τη βούλησή για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη. Άλλοι λένε ότι χρειαζόμαστε τη μια πτυχή και κάποιοι την άλλη εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και τα δυο στοιχεία» τόνισε.

Τόνισε ότι η δημιουργία των μεγάλων οδικών αξόνων θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύτες.

Μπαρόζο: Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθώνιου αλλά αυτά τα βήματα πρέπει να υποστηριχθούν
Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι «έγιναν τεράστιες θυσίες, αλλά η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ενοποίηση με ένα και μοναδικό μηχανισμός που να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος το λεμε πολύ καιρό» σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι προτάσεις που παρουσιάζει η Κομισιον νομίζουμε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας για να βγει στις χρηματαγορές. Δεν θεωρώ οτι είναι αδιέξοδο, αλλά πεπεισμένος οτι θα βρούμε λύση, συζητάμε και με το ΔΝΤ. Τα τελευταία μέτρα καμία φορά είναι τα πιο δύσκολα ο αθλητής είναι κουρασμένος, αλλά πιστεύω οτι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Υπάρχει χρονική καθυστέρηση απο την επίτευξη του στόχου μέχρι να αντιληφθεί τα οφέλη ο πολίτης δεν μπορούσαμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο» εξήγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Τι είπε ο πρωθυπουργός


«Δεν μιλάμε για αδιέξοδο. Μέσα στο πλαίσιο του ενεστώτος έτους θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του για το θέμα της τριμερούς ο Αντώνης Σαμαράς.

«Έχουμε καλύψει ήδη τους φορολογικούς στόχους και το πλεόνασμα, ένα χρόνο πριν είχε αναφερθεί ότι αυτό είναι δυνατό. Με μια εξαίρεση έχουμε καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να καλύψουμε και αυτό το προαπαιτούμενο. Πιστεύω οτι μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι εντυπωσιακός ο δρόμος που έχουμε διανύσει, και εντυπωσιακή η πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Δημιουργούμε μια καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον, ώστε να είμαστε η πρώτη χώρα που αφομοιώνει κονδύλια και όχι η τέταρτη. Οι έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει βαρύ τίμημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».

Σαμαράς: Δημιουργούμε μια καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον
«Η εμβάθυνση της ΟΝΕ, με την αναγνώριση των προβλημάτων και των λαθών που έχουν γίνει είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Όπως ανέφερε, η παράνομη μετανάστευση και το θέμα των συνόρων της ΕΕ είναι θέματα κομβικά για όλους μας. «Θα συνεργαστούμε συχνά με την Κομισιον και το Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω σε ενα ουσιαστικό διάλογο. Εργαζόμαστε στενά με τους ιταλούς συνάδελφους για το δεύτερο εξάμηνο της προεδρίας» δήλωσε.

O πρωθυπουργός
είπε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πιο δυνατή.

Αρκετά από τα μέτρα που ελήφθησαν, η Ελλάδα έπρεπε να τα λάβει από μόνη της για να επιτευχθεί ο στόχος της ανταγωνιστικότητας εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ