Γιαννακάκη: Το αφορολόγητο των βουλευτών φτάνει έως και το 75% των εισοδημάτων τους

Τη σκανδαλώδη φορολογική μεταχείριση των βουλευτών κατήγγειλε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη. Από το βήμα της Βουλής και γνωρίζοντας «εκ των έσω», η κα Γιαννακάκη με αφορμή ερώτησή της σχετικά με την ίση φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών κατήγγειλε ότι το αφορολόγητο των βουλευτών μπορεί να φτάνει και το 75% των εισοδημάτων τους.

«Το αφορολόγητό εισόδημα των Βουλευτών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εκτός από αυτό παρέχονται και πάρα πολλά επιδόματα στους Βουλευτές, τα οποία δεν φορολογούνται». Μάλιστα επικαλούμενη και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών για το 2011 η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε « φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%» και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το φορολογητέο εισόδημα των Βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ».

Η κ. Γιαννακάκη, στην προσπάθειά της να δει από πού εδράζεται αυτό το αφορολόγητο, διαπίστωσε ότι «υπάρχει ένα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς, το οποίο πραγματικά δημιουργεί πονηρές σκέψεις, δηλαδή σαν να υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης».

Κατόπιν όλων αυτών κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να απαντήσει πόσες και ποιες είναι αυτές οι εισοδηματικές κατηγορίες, πέρα από τους Βουλευτές; Και αν έχουν υπολογιστεί ποια είναι τα έσοδα, τα οποία χάνει το κράτος από τα αφορολόγητα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών καθώς και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να άρει αυτό το φορολογικό καθεστώς που –όπως είπε- «ειδικά στις μέρες που διανύουμε σκανδαλίζει το μέσο Έλληνα πολίτη».

Απροετοίμαστος να απαντήσει στα ερωτήματα της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνοντας ότι «το αντικείμενό της ερώτησης δεν ήταν η βουλευτική αποζημίωση αλλά, αν δεν κάνω λάθος, ήταν εν γένει οι απαλλαγές που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς, είμαι υποχρεωμένος να απαντάω στις ερωτήσεις και να είμαι προετοιμασμένος για τις ερωτήσεις που μου κάνετε» ωστόσο σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές παρέπεμψε στον σχετικό τόμο του προϋπολογισμού με τίτλο «φορολογικές δαπάνες, «αυτές τις κατηγορίες σε όλη τη φορολογία μπορείτε να τις βρείτε αναλυτικά ανά είδος φόρου αλλά και με ποσά στον τόμο του προϋπολογισμού που αναφέρεται ακριβώς στις φορολογικές εκπτώσεις. Είναι ένας ογκωδέστατος τόμος 577 σελίδων» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης

Σημειώνεται πάντως ότι η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει και στο παρελθόν υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης όλου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου