Κατάλογο με αιτήματα που θα θέσει στη Μέρκελ καταθέτει στον πυρήνα του το SPD

Την υποστήριξη 200 στελεχών που ανήκουν στον πυρήνα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα επιδιώξει σήμερα Κυριακή η ηγεσία της παράταξης, προκειμένου να αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του SPD θα παρουσιάσει στους 200 έναν κατάλογο με τα σημαντικότερα αιτήματα που θα θέσουν στην κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός κατώτατου ωρομισθίου της τάξης των 8,50 ευρώ, την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές και την παιδεία, και την εκπόνηση στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, στον κατάλογο των αιτημάτων δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυξήσεις φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά, τις οποίες είχε ζητήσει το SPD κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς πως εάν το CDU/CSU παρουσιάσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υποδομές και την παιδεία, πέραν των φορολογικών αυξήσεων στα ανώτερα εισοδήματα, τότε το SPD δεν θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα.

Το SPD παραδέχεται πως μερικοί συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, όμως απαριθμεί 10 «ουσιώδη» σημεία με πρώτο τον κατώτατο μισθό.

Άλλα τέτοια σημεία είναι η εξίσωση των συντάξεων στην πρώην Δυτική και την πρώην Ανατολική Γερμανία, η δυνατότητα να έχει κανείς διπλή υπηκοότητα και μέτρα για να διευκολυνθεί ο συνδυασμός εργασίας και οικογενειακής ζωής.

Αν, όπως αναμένεται, ο κ. Γκάμπριελ εξασφαλίσει σήμερα την υποστήριξη του κόμματος, οι συνομιλίες για τις πολιτικές του συνασπισμού και την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν την Τετάρτη. Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα.

Το συντηρητικό μπλοκ της κ. Μέρκελ αναδείχθηκε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Όμως υπολείπεται λίγων εδρών ώστε για να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που το αναγκάζει να αναζητήσει ένα κυβερνητικό σύμμαχο.

Το SPD, το οποίο ήρθε μακράν δεύτερο πίσω από το CDU/CSU Μέρκελ, θεωρούνταν εξαρχής ο πιθανότερος εταίρος. Ωστόσο το κόμμα έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη διάρκεια του «μεγάλου συνασπισμού"» του με την Μέρκελ από το 2005 ως το 2009.

Έπειτα απ' αυτή την κυβερνητική θητεία, στις εκλογές του 2009, το κόμμα σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τη βάση του πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά μια άλλη τέτοια συνεργασία.

«Αυτή τη φορά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα συνάψουμε συμφωνία συνασπισμού στην οποία θα κάνουμε το αντίθετο απ' αυτό που υποσχεθήκαμε στις εκλογές», δήλωσε χθες, Σάββατο, στην εφημερίδα «Bild» ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters