Καλό κλίμα στις συνομιλίες για κυβέρνηση στη Γερμανία

Σε νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συνεργασίας» συμφώνησαν κατά την τρίωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, στο Βερολίνο, οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) υπό την Ανγκελα Μέρκελ με τους εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) υπό τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο δεύτερος γύρος επαφών μεταξύ CDU/CSU και SPD θα λάβει χώρα σε 10 ημέρες, στις 14 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δηλώσεις στελεχών των που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις υποδεικνύουν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ενδέχεται να έχουν βρει κοινό έδαφος για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Ταυτοποιήσαμε ορισμένα σημεία συναίνεσης, αλλά επίσης συμφωνήσαμε για αμφιλεγόμενα σημεία και ταυτοποιήσαμε διαφορές, και συνεπώς χρειάζονται περαιτέρω επαφές», σημείωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του SPD, Αντρέα Νάλες.

«Η ατμόσφαιρα ήταν καλή, [...] δημιουργική. Αμφότερες οι δύο πλευρές έχουν στο μυαλό τους τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Υπάρχει πολύ κοινό έδαφος εδώ, [...] σήμερα είδαμε πως είναι λογικό να συναντηθούμε ξανά».

Σημειώνεται ωστόσο πως πριν τη νέα συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα προηγηθούν επαφές του στρατοπέδου Μέρκελ με τους Πράσινους, έναν άλλο ενδεχόμενο κυβερνητικό εταίρο, οι οποίες θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Πέμπτη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ