Κλείσιμο

Συντριπτική νίκη των συμμάχων Μέρκελ στη Βαυαρία δείχνουν τα exit-polls – έξω ο Ρέσλερ

Συντριπτική νίκη των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας δείχνουν τα πρώτα exit-polls, μία εβδομάδα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της «σιδηράς καγκελαρίου» συγκεντρώνει το 49% των ψήφων, με τους Σοσιαλδημοκράτες να έρχονται δεύτεροι με μόλις 21%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του σταθμού ARD.

Το ποσοστό αυτό δίνει στους Χριστιανοκοινωνιστές την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή της Βαυαρίας, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό προεκλογικό μήνυμα υποστήριξης στην κ. Μέρκελ από ένα από τα πλουσιότερα και πολυπληθέστερα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Στον αντίποδα ωστόσο, εκτός τοπικού κοινοβουλίου φαίνεται πως μένουν, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες μετεκλογικές σφυγμομετρήσεις, οι έτεροι σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι λαμβάνουν το 3% της λαϊκής ψήφου, σαφώς κάτω από το 5% που συνιστά όριο για είσοδο στη Βουλή.

Η επίδοση των Ελεύθερων Δημοκρατών είναι ένα μείζον ζήτημα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της επόμενης Κυριακής, καθώς, εάν το συμπολιτευόμενο κόμμα του κ. Ρέσλερ δεν κατορθώσει να μπει στην εθνική Βουλή Μπούντεσταγκ, τότε η κ. Μέρκελ ενδέχεται να υποχρεωθεί σε άλλες συνεργασίες, πιθανώς ακόμα και σε μία «ευρεία συμμαχία» και με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η κ. Μέρκελ έχει ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ανερχόμενο νέο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που επιθυμεί τη διάλυση της ευρωζώνης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ