Μηταράκης: Τελευταία χρονιά ύφεσης το 2013

Η διαπραγμάτευση παει καλά στα περισσότερα μέτωπα και απ’ ό,τι φαίνεται θα κλείσει για να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν θα βρεθεί σε χρηματοδοτικό κενό το 2013 και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης.

Ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν αφορά νέα μέτρα καθώς τα νούμερα είναι γνωστά από την προηγουμένη. Ο υφυπουργός άφησε δε, αιχμές για το έργο Μανιτάκη, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να γίνει αναπροσαρμογή «λόγω της προηγούμενης καθυστέρησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την οποία αναγνωρίζουμε.»

Προβαίνοντας σε σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ο υφυπουργός τόνισε ότι 12 μήνες πριν όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, και 12 μήνες μετά αρχίζει να στέκεται στα πόδια της. «Πετύχαμε το δημοσιονομικό στόχο, ξένες επενδύσεις, τον αγωγό ΤΑΡ, ενισχύεται η κίνηση στον τουρισμό, σιγά – σιγά αλλάζει το κλίμα» τόνισε.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση σταμάτησε τους νέους φόρους και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μπαίνει στις διαρθρωτικές αλλαγές για να παράξει νέο πλούτο. «Για πρώτη φορά φέτος ως χώρα θα ζήσουμε με αυτά που παράγουμε. Φυσικά και ο κόσμος περάνει δύσκολα με 6 χρόνια ύφεσης (...) Η μόνη βιώσιμη έξοδος είναι οι μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η συμφωνία με την τρόικα έχει κλείσει και απομένει το αμπαλάζ. «Είναι ψέματα ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Αν δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα προς τι το πολυνομοσχέδιο; Αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν και την ανεργία με τις πρόσθετες απολύσεις, με νέες περικοπές, μειώσεις συντάξεων νέα φορολογικά μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα βρέθηκε σε λανθασμένη καταστροφική πορεία στο χρόνο που πέρασε, με την επίσημη ανεργία προσεγγίζει να το 30% και ανεργία πάνω από 60% στους νέους με διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό. «Εικονική πραγματικότητα το success story» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η νέα δικομματική κυβέρνηση πιο αδύναμη από την προηγούμενη, γι’ αυτό θα αποδειχθεί πιο βραχύβια. «Μετά τις γερμανικές εκλογές αυτή η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Πρέπει και εμείς να σπρώξουμε περισσότερο» σχολίασε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ