Κλείσιμο

Δικομματική κυβέρνηση: Κλειδώνουν ρόλοι, στόχοι και ονόματα

Τις νέες κατευθύνσεις τόσο για την οικονομία, όσο και για μια σειρά από ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία του τόπου, θα επιδιώξουν να αποτυπώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τις επόμενες ώρες με τη μορφή μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας της νέας –δικομματικής πλέον - κυβέρνησης. Οι επαφές μεταξύ Συγγρού και Ιπποκράτους είναι πυρετώδεις από το Σάββατο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματική συμφωνία αναμένεται να είναι έτοιμη ώς την Τρίτη και στις βασικές δεσμεύσεις των δυο εταίρων θα τονίζεται, ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων, θα δημιουργηθεί ένα νέο συντονιστικό όργανο που θα παρέχει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες για την επίλυση των κρίσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα γίνεται πλέον από κοινού και θα στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, ενώ μείζον θέμα θα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνησή του δεν θα την «ξαναπατήσει» εκφράζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. Για τη στάση του Φώτη Κουβέλη ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως τον ενόχλησε, ενώ χαρακτηρίζει ως «εταίρο πλήρους ευθύνης» τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι εγγυητής της σταθερότητας αναφέρει σε άρθρο του στο Βήμα, ο κ. Βενιζέλος. «Το ΠΑΣΟΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μίας κυβερνητικής συνεργασίας με την συντηρητική παράταξη που έχει τα δικά της προτάγματα, τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της πρακτικές» προσθέτει.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θα μπουν και αρκετοί νέοι και άφθαρτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.  Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. «Στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ