Κλείσιμο

Τη Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα ανοίξει η όχι προσωρινά η ΕΡΤ

Η απόφαση πάντως, όποια κι αν είναι, δεν ανατρέπει την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προσβάλλεται δικαστικά ούτε ακυρώνεται έστω κι αν δεν υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέλαβε το βάρος της δικαστικής κρίσης για την απόφαση περί προσωρινού κλεισίματος της ΕΡΤ καθώς προσέφυγαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΠΟΣΠΕΡΤ) ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και παράλληλα το άνοιγμά της με προσωρινή διαταγή.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κων. Μενουδάκος ανέλαβε να κρίνει το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία το δικαστήριο θα αποφανθεί αν προσωρινά μπορεί η ΕΡΤ να ανοίξει η όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά το αίτημα χειρίστηκε ο αντιπρόεδρος κ. Σωτ. Ρίζος που αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει, αλλά την Παρασκευή το πρωί ο κ. Μενουδάκος επέστρεψε και προήδευσε διασκέψεως της Ολομελείας του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Προέδρου η προσωρινή διαταγή αναμένεται να εκδοθεί Δευτέρα και ενδεχομένως την προσεχή Τρίτη καθώς απαιτείται μελέτη όλων των πτυχών της υπόθεσης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας αλλά και στην οποία εστιάζεται και η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Σε κάθε περίπτωση η έκδοση της προσωρινής διαταγής θα αφορά το αν προσωρινά η όχι θα ανοίξει η ΕΡΤ, όμως δεν ανατρέπει την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμό της καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προσβάλλεται δικαστικά ούτε ακυρώνεται αναδρομικά ακόμα και αν δεν υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Μόνον η κοινή απόφαση των υπουργώ ν κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου που εκδόθηκε σε υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα κριθεί δικαστικά και θα απασχολήσει το ΣτΕ καθώς ήδη έχει δοθεί δικάσιμος για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr