ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτοί λογαριασμοί Τσίπρα – Λαφαζάνη μετά την ΚΕ (upd)

Aντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου θα αποτελέσει η αυτοδιάλυση των συνιστωσών σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης των συνιστωσών συναντά αντιδράσεις, με αιχμή την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το απόγευμα τις εργασίες της με την έγκριση των Θέσεων (16 λευκά) και πλέον, το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για συζήτηση που θα εξελιχθεί έως το συνέδριο του κόμματος.

Σε μια προσπάθεια
να πέσουν οι τόνοι, κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. «Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματός μας. Συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» τόνιζαν.

Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Εγγραφές θα μπορούν να γίνουν και αργότερα αλλά όσοι εγγραφούν μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με βάση το μέτρο 1:10 οι σύνεδροι θα ανέλθουν γύρω στις 3000. Αν όμως υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Με σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε το Σάββατο, δηλαδή ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τελικά για το θέμα της ξεχωριστής λίστας και των συνιστωσών, θα αποφασίσει το ίδιο το συνέδριο και πρότεινε, κατά την διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και λίστες. Για τις συνιστώσες, είπε ότι ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη διακατέχεται από μείζονα ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γεγονός που θα τον αποξενώσει από τα κοινωνικά στρώματα που τον στηρίζουν.

Ως αντίδοτο, η συνιστώσα τονίζει στις Θέσεις της την ανάγκη να υπάρξει ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης» της παράταξης, με σκοπό να αντιμετωπισθεί κάθε ενδεχόμενη τάση «αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής ‘υπευθυνότητας’.

Σε νεότερη δήλωση του ο Μανώλης Γλέζος τονίζει ότι "μοναδικός δρόμος μας είναι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση χωρίς ξεχωριστές εμφανίσει. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε".

Νωρίτερα ο κ. Γλέζος είχε αναφέρει ότι η "ενέργεια αυτή (για διάλυση των συνιστωσών) είναι άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας". "Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις"..

Την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλθει «πιο ενωμένος και πιο ισχυρός» από το συνέδριο του Ιουλίου εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης Δημήτρης Παπαδημούλης, παρά τη διάσταση που έχει δημιουργηθεί εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για αυτοδιάλυση των συνιστωσών και μετασχηματισμό του συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ