«Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο» και μετάδοση στην Ελλάδα προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα είναι δραματικές, και ότι θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα, μετά τις «ανήκουστες και καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup» προβαίνει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κύπρο οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, γιατί «η απότομη συρρίκνωση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα συμπαρασύρει τον επίσης σημαντικό κλάδο του τουρισμού. Καθώς απουσιάζουν πόροι για νέες παραγωγικές επενδύσεις, θα προκληθεί πρωτοφανής για περίοδο ειρήνης συρρίκνωση συνολικά της κυπριακής οικονομίας, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο ούτε για την άμεση στήριξη της κοινωνίας, ούτε για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανασυγκρότηση».

Παράλληλα, η μεγάλη μείωση των δημοσίων εσόδων και η επιβολή περιοριστικών πολιτικών, υπό την ασφυκτική παρακολούθηση της τρόικας, θα παγιδέψει την κυπριακή κυβέρνηση στον φαύλο κύκλο λήψης μέτρων- ύφεσης- ελλειμμάτων- χρέους, τις καταστροφικές συνέπειες του οποίου δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά στην Ελλάδα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει σε διψήφιο νούμερο, ενώ αναλυτές προβλέπουν ότι το κυπριακό χρέος θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το ελληνικό.

Όσον αφορά την Ελλάδα
η Κουμουνδούρου προβλέπει ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταλυτικές, καθώς στον τραπεζικό κλάδο, θα ενταθούν τα ήδη μεγάλα προβλήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με αναλύσεις ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των κυπριακών καταστημάτων που απορρόφησε.

Πηγή: skai.gr