Μετβέντεφ: Όχι στη δήμευση καταθέσεων

Ανοιχτή σε ιδέες η Ρωσία αλλά όχι με "δήμευση" καταθέσεων, λεει ο οργισμένος Μεντβέντεφ

Έτοιμη να εξετάσει "διάφορες επιλογές" για τη χορήγηση βοήθειας στην Κύπρο είναι η Ρωσία, δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει πρώτα η ΕΕ και η ίδια η Κύπρος να παρουσιάσουν νέες, λειτουργικές προτάσεις.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά βίας μπορούσε να κρύψει το θυμό του για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Προειδοποίησε ότι εφαρμογή του "απαλλοτριωτικού και δημευτικού" μέτρου της επιβολής φόρου στις καταθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο γύρο διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

"Στηρίζουμε την έλευσης τάξης στη χρηματοοικονομική σφαίρα, μέτρα επαναφοράς των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και ασφαλώς τη διαφάνεια στις πληροφορίες για κατόχους λογαριασμών και δικαιούχους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Και δυστυχώς τώρα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι στην ουσία παγωμένο… η οικονομική κατάσταση μιας χώρας μέλους της ΕΕ είναι η προ χρεοκοπίας κατάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Μεντβέντεφ οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί η κρίση. Αν δε γίνει γρήγορα, προειδοποίησε, τα προβλήματα στην Κύπρο θα μπορούσαν να προξενήσουν μια νέα σειρά τοπικών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη.

Διατύπωσε ένσταση για το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Κύπρο, "ακόμα και στις πιο ισχυρές τράπεζες και σε τράπεζες ρωσικής ιδιοκτησίας που είναι απολύτως κανονικές και υγιείς". Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και άλλες αρχές ίσως αντιμετωπίσουν νομικές προσφυγές σε βάρος τους αν σημειωθούν ζημιές λόγω της αναστολής λειτουργίας του συστήματος.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα σκεφτεί δύο φορές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που κατέχει σε ευρώ, όπως έχουν συστήσει κάποιοι στην ΕΕ. "Τι θα συμβεί αν η Ισπανία ή η Ιταλία ή άλλες χώρες αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες; Μπορούν να αρχίσουν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αύριο", είπε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή μιας ενδεχόμενης ρωσικής βοήθειας προς την Κύπρο. "Οι Κύπριοι εταίροι μας έφτασαν στη Μόσχα με ένα πακέτο προτάσεων σχετικά με ορισμένα υλικά περιουσιακά στοιχεία που πιστεύουν ότι μπορεί να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρώτα όμως η ΕΕ πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις που συνάδουν με το νόμο και εγγυώνται τα περιουσιακά δικαιώματα", σχολίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αναζητούσε πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά της, ο κ. Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται για απλή ερώτηση. "Κατ' αρχάς δεν κατανοώ πλήρως πόσο αξίζουν και έπειτα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα από την τουρκική πλευρά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε ιδέα", πρόσθεσε.

Επέμεινε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες τοποθετούν τα χρήματά τους στην Κύπρο καθόλα νόμιμα και το ποσοστό των ποσών που συνδέονται με φήμες περί υπόπτων μεθόδων φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία δεν είναι όσο σημαντικό υποτίθεται πως είναι. Τόνισε πάντως ότι αν η Κύπρος και η ΕΕ μοιραστούν πληροφορίες για την προέλευση των ρωσικών καταθέσεων, η Μόσχα είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά των παρανομιών.

"Για το ρωσικό κράτος είναι πολύ σημαντικό να πάρει αυτές τις πληροφορίες από την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να γίνουν γνωστοί αυτοί που έφεραν χρήματα από τη ρωσική οικονομία", είπε ο κ. Μεντβέντεφ. Συμπλήρωσε ότι και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν ανάλογη δράση εναντίον άλλων "υπεράκτιων ζωνών". Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν πολλές από αυτές. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή οι Μπαχάμες. Είναι καλύτερες από την Κύπρο; Δεν πρέπει να λειτουργούμε με δύο σταθμά", κατέληξε.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός