«Σχέδιο Β» εντός ευρώ εξετάζει η Κύπρος, ενόψει της συνάντησης με τρόικα

Το «σχέδιο Β» συζητείται και επίσημα στη Κύπρο, όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η θέση αυτή θα τεθεί σε συζήτηση στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Ακολουθεί σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει έναν κώδικα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναχρηματοδότησης του ρωσικού δανείου, αλλά και συνεισφοράς των κυπρίων πολιτών.

Μετέπειτα, θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Τέλος, έπειτα από την ολοκλήρωση των ενδοκυβερνητικών διεργασιών, θα ακολουθήσει η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, όπου και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σχέδιο διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ.

Δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η Λευκωσία οφείλει να βρει μία εναλλακτική λύση προκειμένου να καλύψει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλούσε από το εν λόγω μέτρο.

Τα 5,8 δισ. αποτελούν μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Λευκωσία προκειμένου να συμπληρωθεί το πλήρες πακέτο διάσωσης που χρειάζεται, ύψους 17 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα προέλθουν από δάνεια που θα της παραχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητικό το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ