Στάινμπρουκ: Να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα

Tην ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κόστος για τους γερμανούς πολίτες ζητεί ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πιερ Στάινμπρουκ.

“Νομίζω ότι ο χρόνος εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων εξυγίανσης πρέπει να διευρυνθεί, να επεκταθεί, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ μιλώντας τη Δευτέρα στο London School of Economics στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ των οποίων και την Αθήνα.

Παραδέχθηκε ότι αυτό θα κοστίσει πιθανότατα κάποια χρήματα και στη Γερμανία επαναλαμβάνοντας ότι οι γερμανοί εκλογείς πρέπει να ενημερωθούν “και αυτό είναι κάτι που μού λείπει (από τη γερμανική κυβέρνηση)”.

Επισήμανε παράλληλα ότι απαιτούνται περισσότερα οικονομικά κίνητρα και πιο αυστηρή παρακολούθηση των τραπεζών παράλληλα με την εξυγίανση στις πληγείσες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης.

“Νομίζω ότι αρκετές από αυτές τις χώρες και τις κυβερνήσεις από ένα σημείο και έπειτα δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με στρατηγική του στυλ 'προσαρμογή, προσαρμογή, προσαρμογή' καθώς εξωθεί τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε λιτότητα” σημείωσε ο Στάινμπρουκ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει ότι η ΕΕ είναι ντε φάκτο “εδώ και πολύ καιρό μια ένωση ευθύνης” και σε τελική ανάλυση αυτό θα οδηγήσει στο να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει. Πόσο μεγάλο θα είναι το ποσό αυτό, δηλώνει πως δεν το γνωρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. “Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό και η Άγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια” τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2005 έως το 2009 υπό την καγκελάριο στο πλαίσιο ενός μεγάλου κεντροδεξιού συνασπισμού.
Πηγή: skai.gr