«Σε διεθνή πίεση η Αθήνα για τους φοροφυγάδες»

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Christian Schlotzer στην Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Αθηναίος τραπεζίτης φέρεται να έχει υπεξαιρέσει εκατομμύρια ευρώ και οδηγείται στη φυλακή» αναφέρεται στη σύλληψη του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη καθώς επίσης και στις συλλήψεις μελών του Δ.Σ. της Proton Bank κατόπιν σχετικών ενταλμάτων της ειδικής ανακρίτριας Αθηνών. Η δημοσιογράφος αναφέρεται στις κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, που αποδίδονται στον επιχειρηματία και επισημαίνει ότι θεωρείτο ύποπτος φυγής.
«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό διεθνή πίεση προκειμένου να ελέγξει τους πλούσιους Έλληνες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αρθρογράφος. «H φοροδιαφυγή και η μεταφορά μεγάλων ποσών στο εξωτερικό υπήρξαν συνήθεις πρακτικές. Ελληνικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης ανέχονταν τέτοιες καταστάσεις για δεκαετίες.
Λίστα με 2000 ονόματα κατόχων ελβετικών λογαριασμών της HSBC πέρασαν από τα χέρια Ελλήνων υπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, χωρίς να δοθεί συνέχεια. Στη λίστα αυτή βρίσκεται και το όνομα του Λαυρεντιάδη».

Και η δημοσιογράφος καταλήγει: «Με αυτή την κίνηση αστραπή στην Αθήνα η ελληνική δικαιοσύνη, που κατηγορείται για κωλυσιεργία σ’ ότι αφορά τους φοροφυγάδες, θέλει αυτή τη φορά προφανώς να δώσει το παράδειγμα". Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung, με τη σύλληψη του πρώην τραπεζίτη αυξάνεται η πίεση σε άλλους 26 υπόπτους προκειμένου να συνεργαστούν με τις αρχές.

Κάτι κινείται στο ευρωπαϊκό Νότο


«Κάτι καινούριο από το Νότο» και υπότιτλο «Η κρίση οξύνεται; Αντιθέτως: τα καλά νέα στην Ευρώπη αυξάνονται» η εφημερίδα die Zeit, στη διαδικτυακή έκδοση, αναφέρεται στον ευρωπαϊκό νότο και στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι υπό κρίση χώρες. Επικαλούμενoς δήλωση του οικονομολόγου Nouriel Roubini στην ιταλική La Repubblica περί «αισθητής βελτίωσης» της κατάστασης στην Ευρώπη και περί επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι η πεποίθηση του κατά κανόνα απαισιόδοξου Αμερικανού οικονομολόγου εδράζεται ως ένα βαθμό σε βάσιμα στοιχεία.

«Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι υπό κρίση χώρες προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις και στην ανοικοδόμηση των οικονομιών τους. Κάνει λόγο για θετικά δείγματα στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, πάντως, επισημαίνει ότι «οι Έλληνες δυσκολεύονται ακόμη με τις εξαγωγές, καθώς σε τελική ανάλυση, η χώρα δε διαθέτει βιομηχανικό πυρήνα», αλλά ότι έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.

Στις υπό κρίση χώρες, τονίζει, ωστόσο, ο δημοσιογράφος, ότι οι πολίτες δοκιμάζονται. Καμία άλλη χώρα δεν έχει υποβληθεί στη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα, αναφέρει, σημειώνοντας ότι εδώ και εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει με κριτική στάση τα μέτρα διάσωσης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Μπορεί πράγματι στο μέλλον να πάνε στραβά τα πράγματα», καταλήγει ο δημοσιογράφος. «Όμως», προσθέτει, «ήδη μέχρι στιγμής έχουν συμβεί και τόσα πολλά που ακόμη και ο απαισιόδοξος Nouriel Roubini να μην αποκλείει πια την πιθανότητα να ξεπεράσει η νομισματική ένωση της κρίση με όλα της τα κράτη- μέλη».

Η περιπέτεια Κύπρος


Στην Suddeutsche Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Η περιπέτεια: Κύπρος». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Κύπρου και στους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στους οποίους θα μπορούσε να οδηγήσει. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η Σύνοδος κορυφής είχε εντελώς διαφορετική έκβαση για τον Αντώνη Σαμαρά και το Δημήτρη Χριστόφια. Ενώ ο πρώτος, σημειώνει το ρεπορτάζ, έφευγε από τη σύνοδο έχοντας πετύχει την συμφωνία για εκταμίευση 49 δις ευρώ, ο Δ. Χριστόφιας έμεινε στο τέλος με άδεια χέρια. Επισήμως, απόφαση για την Κύπρο προβλέπεται για τις 21 Ιανουαρίου του 2013, σημειώνει το ρεπορτάζ, και κάνει λόγο για απογοήτευση του Κυπρίου Προέδρου. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η περίπτωση της Κύπρου θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κάτι που δε γίνεται για την ώρα αντιληπτό από την κοινή γνώμη.

Κατ’ αναλογία προς το οικονομικό μέγεθος και τη σημασία του νησιού, το πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο, δηλαδή τα 17,5 δις που χρειάζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα ήταν το πιο πρωοθημένο που θα αποφάσιζαν τα κράτη της ευρωζώνης. «Μόνο δέκα δις ευρώ θέλει να δαπανήσει η κυβέρνηση της Κύπρου για τη στήριξη των τραπεζών, που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω της διασύνδεσής τους με την Ελλάδα».

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung, από έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, «η Κύπρος θεωρείται κέντρο ξεπλύματος χρήματος για πλούσιους πολίτες και ομίλους από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας απορρίπτει σχετικές κατηγορίες, ωστόσο από μόνο του μιλάει το γεγονός ότι οι μισές από τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη Ρωσία προέρχονται από την Κύπρο. (…) ”Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου βασίζεται ως ένα βαθμό στους άξονες του ξεπλύματος χρήματος, της φοροδιαφυγής και του φορολογικού dumping”, λέγεται από κύκλους των Βρυξελλών».



Πηγή: Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου - Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου