Θέμα συνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ.

Ένταση επικράτησε στη Βουλή με αφορμή το θέμα συνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά, διαρθρωτικά μέτρα και τις αλλαγές στα εργασιακά, που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αφορμή ήταν η διακοπή της συνεδρίασης για μισή ώρα, η οποία όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κράτησε περισσότερο από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να διακοπεί η συνεδρίαση για δέκα λεπτά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όλα όσα ζούμε σε αυτό το κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του συντάγματος της χώρας μας», προσθέτοντας ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν τιμά το κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας σε βουλευτές της συγκυβέρνησης «την ώρα που συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας έπρεπε να είστε παρόντες και όχι να είστε σπίτια σας και να σας φέρουν με τα ταξί για να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα».

Για μακρά διακοπή, που γίνεται για να προσέλθουν βουλευτές της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα, έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η ψηφοφορία έπρεπε να γίνει με τους παρόντες βουλευτές.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «αν αποσύρονται τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης».

Νωρίτερα, μετά την εμπλοκή με αφορμή το θέμα που έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ, ο πρόεδρος του Σώματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφάσισε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος συνταγματικότητας.

Ακολούθησε ψηφοφορία δια της εγέρσεως των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι η ένσταση απερρίφθη, κάτι που έφερε ένταση στο Κοινοβούλιο.

«Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από φωνασκούντες βουλευτές» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «προσβολή μέχρι το βαθμό καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης «πώς μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε 'συγνώμη δεν το διάβασα'; Θα πρέπει να ντρέπεστε».

«Έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η παραμονή στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού», απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας και σημείωσε ότι πρέπει να υπερψηφιστούν τα μέτρα.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ο πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «ρημάζει ο τόπος, με ένα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

«Τα μέτρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Γερμανίας και ελ Ντοράντο των τοκογλύφων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ.

Την Τρίτη το βράδυ το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής και των επί των άρθρων, από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτή την εισήγηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων των ατόμων με βαριά αναπηρία. Όπως ανέφερε, «επειδή ισοδύναμο μέτρο δεν προτάθηκε, το κόστος της μη μείωσης αυτών των συντάξεων θα επιρριφθεί στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ».

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την ψήφιση των μέτρων, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πηγή: skai.gr