Μήνυμα JPMorgan: Αυξάνεται η πιθανότητα αποτυχίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σημείωμα που αποστέλεται σε πελάτες της JPMorgan, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ενόσω η υπερψήφιση των απαιτούμενων μέτρων λιτότητας από τη Βουλή εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο σενάριο για την Ελλάδα, η πιθανότητα αποτυχίας έχει αυξηθεί στο 20 με 25%.

Όπως αναφέρει στο ίδιο σημείωμα ο οικονομολόγος Άλεξ Γουάιτ, οι επόμενες δύο εβδομάδες φαντάζουν «ολοένα και πιο επικίνδυνες», καθώς θα είναι δύσκολο για την Αθήνα να εκπληρώσει τα απαιτούμενα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αναφέρεται στο μήνυμα της JPMorgan, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, οδηγώντας την Ελλάδα σε νέες εκλογές.

Σε περίπτωση κυβερνητικής κατάρρευσης, η τρόικα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εκταμιεύσει τη νέα δόση βοήθειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υποχρεώνοντας την χώρα λάβει έκτακτα μέτρα.

Οι τιμές των ομολόγων Φεβρουαρίου διαμορφώνονται στο 30.605 έναντι του ιστορικού υψηλού 35.033 που σημειώθηκε στις 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Αλεξ Γουάιατ, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την νέα οικονομική βοήθεια, αλλά το γεγονός αυτό συεχίζει το σημείωμα δεν μειώνει τις πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη.

Πηγή: skai.gr