Κλείσιμο

Συμφωνία και αποκλίσεις στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τρόικα

Σε συμφωνία κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η τρόικα όσον αφορά τα τρία μέτρα που είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της τριμερούς στο πλαίσιο της σημερινής πολύωρης συνάντησής τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η έκδοση νέου δελτίου φαρμάκων εντός της εβδομάδας, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και ο διπλασιασμός της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ απο τα 12 στα 24 ευρω το μήνα.

Παρά ταύτα, οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την αναγραφή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου, καθώς το υπουργείο Υγείας προτείνει να υπαρχει και πρόταση του γιατρού για την εμπορική ονομασία του φάρμακου.

Παραμένουν επίσης οι διαφωνίες για αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για νέες περικοπές στις δαπάνες του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος του υπουργίου Οικονομικών εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να κλείσει το πακέτο των μέτρων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 - 19 Οκτωβρίου και ανέφερε ότι οι δύο πλευρές (κυβέρνηση - τρόικα) βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά. Παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους. Το πιθανότερο είναι παμε για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Δευτέρας, είπε οτι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα στα μέσα Νοέμβριου, είτε μετά από απόφαση του τακτικού Eurogroup που είναι προγραμματισμένο στις 12 του μήνα, είτε σε έκτακτο Eurogroup.
Πηγή: skai.gr