Αίτημα για φόρο συναλλαγών από Γαλλία και Γερμανία

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ετοιμασία προτάσεων για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές υπέβαλλαν η Γερμανία και η Γαλλία, μολονότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν αποτύχει να συγκεντρώσουν μαζική υποστήριξη για αυτό το ζήτημα από το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία αρχικά επιθυμούσε τη θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που θα εγκρινόταν από το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε., ωστόσο η άρνηση ορισμένων μελών, πρωτίστως της Βρετανίας, να υποστηρίξουν την εν λόγω πρωτοβουλία, υποχρέωσε το Βερολίνο να στραφεί σε ένα λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο.

Η θέσπιση του χρηματοπιστωτικού φόρου θα επιδιωχθεί πλέον μέσω μίας διαδικασίας που είναι γνωστή ώς «ενισχυμένη συνεργασία», και απαιτεί την υποστήριξη μονάχα εννέα κρατών της ενωμένης Ευρώπης για την υλοποίηση του σχεδίου.

Πέραν της Γαλλίας, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για τα σχέδια του Βερολίνου, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποια θα είναι τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Ε.Ε. που θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

«Η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να συνηγορούν εμφατικά υπέρ της διαδικασίας ενοποίησης και να εργάζονται για να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, προκειμένου ο κύκλος συμμετεχόντων στην ενισχυμένη συνεργασία για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να γίνει το δυνατόν μεγαλύτερος», σχολίασε με σχετική γραπτή του δήλωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr