Γερμανία: Σαρωτική υπεροχή Μέρκελ σε βάρος Σοσιαλδημοκρατών – ανοιχτές οι εκλογές

Τη συντριπτική προσωπική υπεροχή της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, σε βάρος των τριών επικρατέστερων υποψηφίων που διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για την καγκελαρία καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Forsa για το γερμανικό περιοδικό Stern.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της Forsa εκτίμησε την προτίμηση των ψηφοφόρων για τον θώκο της καγκελαρίας στις επερχόμενες εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, σε περίπτωση που η κ. Μέρκελ αντιμετώπιζε οποιονδήποτε από τους τρεις Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες.

Τη μικρότερη... συντριβή υπέστη ο Πιρ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών υπό την Μέρκελ, ο οποίος ηττήθηκε με διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων, 50% έναντι 28%, από την «σιδηρά καγκελάριο», η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο από το περιοδικό Forbes.

Τη δεύτερη θέση ηττημένων ηγετών του SPD κατέλαβε ο Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην κάτω Βουλή, ο οποίος ηττήθηκε με διαφορά 23 ποσοστιαίων μονάδων, 49% έναντι 26%, ενώ τρίτος ήλθε ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που θα έχανε την καγκελαρία με ποσοστό 60% έναντι 16%.

Η Μέρκελ «μοιάζει ακατανίκητη αυτή τη στιγμή», σχολίασε το περιοδικό Stern σε επικοινωνία με το πρακτορείο Bloomberg, με τους νέους ψηφοφόρους να αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της κ. Μέρκελ πηγάζει από την σκληρή στάση που τηρεί στην κρίση της ευρωζώνης, ειδικά στο ζήτημα των ευρω-ομολόγων.

Παράλληλα, εντυπωσιακή παραμένει η ικανοποίηση του εκλογικού σώματος με το έργο που επιτελεί η γερμανίδα ηγέτιδα, καθώς σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ipos, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, το 72,8% των ψηφοφόρων φαίνεται να επιδοκιμάζει το έργο της καγκελαρίου, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο σύμμαχός της και υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ποσοστό ικανοποίησης 67,3%.

Αντίθετα, αρνητική είναι η γνώμη για τον δοκιμαζόμενο υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, του οποίου το έργο εγκρίνεται από το 20,1% του εκλογικού σώματος.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα – πιθανότητα μεγάλης συμμαχίας

Ωστόσο, παρά τη λαοφιλία της καγκελαρίου, το αποτέλεσμα των εκλογών μόνο βέβαιο δεν είναι, καθώς τυχόν συνεργασία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων ενδέχεται να ανατρέψει τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ιδιαίτερα εάν οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δεν κατορθώσουν να σπάσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση της Forsa, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το CDU διατηρεί τα πρωτεία στην προτίμηση των ψηφοφόρων με 39%, αντιμετωπίζοντας το 26% του SPD και το 12% των Πρασίνων. Στο οριακό 5% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ενώ το 6% της πρόθεσης ψήφου απολαμβάνουν οι Πειρατές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε το Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία μίας μεγάλης κυβερνητικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι ο στόχος της καθώς σε μία μεγάλη συμμαχία «υπάρχει πάντα κάποιος εταίρος που θέλει την καγκελαρία».
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης