Επιπλέον, η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι το συμφωνημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα μας εξακολουθεί να ισχύει, σημειώνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα δικαιούται να αξιολογηθεί με βάση την έκθεση προόδου της τρόικα, χωρίς να ακούγονται καθημερινά «διαφορετικά πράγματα».
Συνεχίζοντας, η γερμανίδα ηγέτιδα έστρεψε το βλέμμα της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αξιοποιώντας την ευκαιρία προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που άσκησε μέρος του γερμανικού Τύπου, γνωμοδοτώντας ότι το σχέδιο της Ευρωτράπεζας αποτελεί ήττα για το Βερολίνο και επικίνδυνη εξέλιξη για το κοινό νόμισμα.
«Η ΕΚΤ αποσαφήνισε [...] ότι το μέλλον του ευρώ θα αποφασισθεί σε μεγάλο βαθμό από πολιτική δράση και πως οι προϋποθέσεις (conditionality) είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα [του προγράμματος]», σχολίασε η κ. Μέρκελ. «Η ευθύνη και οι έλεγχοι, ή οι έλεγχοι και οι όροι πάντα πάνε χέρι με χέρι», συνέχισε η καγκελάριος, επιχειρώντας να υπογραμμίσει το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ απαιτεί αυστηρά πολιτικά και δημοσιονομικά ανταλλάγματα ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πάντα επιλέγαμε και επομένως πιστεύω πως έχουμε το πολιτικό καθήκον να λύσουμε πολιτικά τις δυσκολίες που έχουμε μαζί», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.
Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.