Όχι λίγα, αλλά ίσως πολύ αργά τα μέτρα Ντράγκι, λένε οι Βρετανοί

Θετική μεν αλλά ως συνήθως με επιφυλάξεις είναι η αποτίμηση από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης των ανακοινώσεων του Μάριο Ντράγκι.

Σε δήλωσή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Μιχέλ Άνχελ Γκουρία κάνει λόγο για ανακοίνωση-«μπαζούκα». Η οικονομική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε ένα παράτολμο ρίσκο που περιορίζει τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι αυστηροί όροι που θα συνοδεύουν την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν απομακρύνουν τον ηθικό κίνδυνο του εγχειρήματος: αν η Φρανκφούρτη διακόψει την αγορά ομολόγων μιας χώρας αφού έχει πρώτα ήδη αγοράσει πολλά, θα είναι σαν να βάζει το πιστόλι στον κρόταφό της και να απειλεί να τραβήξει τη σκανδάλη.

Πιο επιφυλακτικές είναι οι περισσότερο ευρωσκεπτικιστικές εφημερίδες. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δεν πιστεύει ότι τα μέτρα συνιστούν το πολυαναμενόμενο μπαζούκα, παρά μόνο ίσως ένα φυσοπίστολο. Η θέση της εφημερίδας είναι ότι ο κ. Ντράγκι αποσόβησε τη διάσπαση της ευρωζώνης που αναμενόταν στο τέλος του έτους, αλλά δεν ανατρέπει τα δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Σημειώνεται δε πως σε όλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει σημασία, καθώς είτε μείνει είτε βγει από την ευρωζώνη δε θα επηρεάσει τόσο πολύ τους υπολοίπους.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι όλοι εκτός από τους Γερμανούς αναθάρρησαν μετά από τις ανακοινώσεις Ντράγκι, αλλά τονίζουν ότι έρχεται μι σειρά δοκιμασιών για το ευρώ, με πρώτη την αξιολόγηση της τρόικα για την Ελλάδα.

Ακόμα και ο Γκάρντιαν πιστεύει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ δε θα σταθούν αρκετά για να σώσουν το ευρώ. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το σχέδιο ανεπαρκές διότι δεν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους για τα οφέλη του ευρώ, παρά μόνο επιβεβαιώνει ότι το ενιαίο νόμισμα έχει μετατραπεί σε ένα εγχείρημα της ευρωπαϊκής ελίτ. Διαφωνεί με το γεγονός ότι όπως γράφει ο στόχος του πακέτου απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων είναι να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού για κράτη, τα οποία όμως σε αντάλλαγμα θα πρέπει να δεχθούν βαθύτερη ύφεση, σαν αυτή που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα. Για ακόμα μία φορά η Ευρώπη στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει λίγο χρόνο, συμπεραίνει ο Γκάρντιαν.

Κατά τον Εκόνομιστ τα μέτρα του Μάριο Ντράγκι σώζουν μεν το ευρώ, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα σώσουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απογοήτευσε, σύμφωνα με το περιοδικό, καθώς αυτά που ανακοίνωσε δεν ήταν λίγα, αλλά ενδεχομένως να έρχονται πολύ αργά.

Το BBC φαίνεται να συμφωνεί, σημειώνοντας ότι αν αυτά τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί από τον προκάτοχο του κ. Ντράγκι, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε ίσως η κρίση να είχε τερματιστεί σήμερα.

Πιο θετική είναι η προσέγγιση της εφημερίδας Ιντιπέντεντ που θεωρεί ότι ο κ. Ντράγκι έδωσε χθες μία πολύτιμη ανάσα στην ευρωζώνη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο