Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε η κυβέρνηση Μόντι

Η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι απέσπασε εύκολα ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω Βουλή της χώρας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκαιρη υπερψήφιση μέτρων περικοπής των δημοσίων δαπανών κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ πριν τη διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, 406 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, ενώ μόλις 86 την καταψήφισαν. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είχε ήδη δώσει και η πάνω Βουλή, η Γερουσία.

Οι ζητούμενες περικοπές των 4,5 δισ. αφορούν το 2012 και θα συμπληρώσουν το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία και τη σταδιακή μείωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, η εν λόγω περικοπή των δαπανών κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επιτρέψει την μετάθεση της σχεδιαζόμενης αύξησης του ΦΠΑ για τον Ιούλιο του ερχόμενου έτους.

Το σύνολο των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι αποσκοπεί στην εξοικονόμηση 10,9 δισεκατομμυρίων το 2013 και 11,7 δισεκατομμυρίων το 2014.

Η ψήφος εμπιστοσύνης για τον κ. Μόντι ήρθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης στοιχείων από την στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), που καταδεικνύουν ότι η χώρα παρέμεινε σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος