Κλείσιμο

ΚΚΕ: σε τροχιά μεγάλων αλλαγών στα όργανα

Του Παναγη Γαλιατσατου

Για αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο συνέδριο του ΚΚΕ, που θα γίνει το 2013, προϊδέασε η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, με αφορμή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κατάργηση του Μνημονίου έχει πάει στις ελληνικές καλένδες και έχει μετατραπεί σε «επαναδιαπραγμάτευση» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ακολουθήσουν αλλαγές στα όργανα του κόμματος, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το εκλογικό αποτέλεσμα, που παραδέχεται σοβαρές αδυναμίες, η γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι κανένα άλλο κόμμα δεν μπήκε σε τέτοια διαδικασία αυτοκριτικής και επισήμανε ότι αυτή επιταχύνθηκε λόγω πολιτικής συγκυρίας και του συνεδρίου το 2013. «Στο συνέδριο, θα εκτιμηθεί η δράση της Κ.Ε. και όλου του κόμματος και θα ληφθούν αποφάσεις. Μετά κάθε συνέδριο εκλέγονται όλα τα όργανα από πάνω προς τα κάτω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, κατ’ αρχήν μέσα σε μια μάχη αναδεικνύονται νέα ταλέντα», είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν πρόκειται για ενέργεια εντυπωσιασμού, αλλά για προεκλογική δέσμευση. Υπενθύμισε ότι κατάργηση είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξ. Ελληνες, αλλά όπως επισήμανε, «σήμερα έχει πάει στις ελληνικές καλένδες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε επίσης πως ένα «μαλάκωμα» των μέτρων δεν θα αποτρέψει την πτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Αν και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν την πρόταση, η κ. Παπαρήγα παραδέχθηκε πως δεν έχει ελπίδα «για σχηματισμό πλειοψηφικής άποψης στη Βουλή», πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση «για να ξέρει ο λαός τι είναι η επαναδιαπραγμάτευση» και «ότι τα δάνεια δίνονται για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Η γ.γ. προανήγγειλε και πρωτοβουλίες για ξεχωριστά άρθρα του Μνημονίου και στο σημείο αυτό επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η πρόταση νόμου που έφερε για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τη μετενέργεια και την ανασύσταση της Εργατικής Εστίας και του ΟΕΚ, αφορά την κατάργηση της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία απλώς εξειδικεύει το σχετικό άρθρο στο Μνημόνιο. «Η εξειδίκευση μπορεί να καταργηθεί, το άρθρο όμως θα μείνει και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ελληνικό νόμο». Αρα, πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο, είπε η κ. Παπαρήγα, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η γ.γ. τοποθετήθηκε και για το θέμα της Χαλυβουργίας, λέγοντας ότι θέλει «περισσότερο ψάξιμο» η στάση του εργοδότη, ο οποίος όπως είπε «από την αρχή έβαζε θέμα μείωσης τιμών στο ρεύμα και το αέριο, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών». «Πού ξέρουμε αν το κλείσιμο δεν ήταν εκβιασμός προς τον Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Παναγιωτόπουλο» αναρωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ΓΣΕΕ στο θέμα απαράδεκτη.
Πηγή: skai.gr