ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Πρώτη δοκιμασία, η συνάντηση με την τρόικα

Πηγή: Καθημερινή - Του Σωτήρη Νίκα|Σε διαδικασία αναζήτησης των στενών του συνεργατών βρίσκεται ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.

 
 
Σε διαδικασία αναζήτησης των στενών του συνεργατών βρίσκεται ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, ο νέος υπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας δεν θα ορκιστεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι και η τυπική του εγκατάσταση θα αργήσει έως ότου ορκιστεί υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει για πολλές μέρες, καθώς στον προγραμματισμό της τρόικας προβλέπεται ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να έχουν μία πρώτη συνάντηση με το νέο οικονομικό επιτελείο από την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο κ. Στουρνάρας είναι δύσκολο. Σε πρώτη φάση θα αναζητήσει τα κατάλληλα στελέχη που θα τον πλαισιώσουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πρωταρχικό μέλημα είναι να αποφασιστεί ποιος θα είναι στο πλευρό του από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Τη θέση αυτή είχε μέχρι πρότινος ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιάς. Ο ρόλος όποιου αναλάβει το συγκεκριμένο «πόστο» θα είναι να προετοιμάζει τις ελληνικές θέσεις στα Eurogroup και να ακολουθεί τον υπουργό στις συνεδριάσεις τους. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για κρίσιμης σημασίας θέση. Μάλιστα, πληροφορίες (που δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι χθες το βράδυ) ανέφεραν χθες ότι εξετάζεται να προταθεί η θέση στον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Π. Χριστοδούλου, που έχει συμμετάσχει στα τελευταία Eurogroup.

Αμέσως μετά τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου (είναι ακόμα ανοιχτό και το τι θα γίνει με τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου που αυτή τη στιγμή κατέχει ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης), θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τρόικα. Ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ, δεν θέλησε να πάρει θέση αναφορικά με το εάν θα δοθεί χρονική παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Οικονομικών ανέφεραν χθες πως το ζήτημα αυτό είναι και το μοναδικό το οποίο μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα έχοντας ελπίδες επιτυχίας. Μάλιστα, σημείωναν ότι είναι απίθανο να δεχτεί η τρόικα την αλλαγή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί ή και εφαρμόζονται.

Αλλωστε, έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι «θολά», μη εξειδικευμένα και όχι ρεαλιστικά. Παράλληλα, θεωρεί ότι το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να απαρτίζεται από περισσότερους τεχνοκράτες που εκτιμά ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικοί.

Η «χρυσή τομή»


Ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των διεκδικήσεων της κυβέρνησης, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της τρόικας για τα δύο παραπάνω ζητήματα. Και αυτή η μέση οδός θα πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά και άμεσα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα «στεγνώνουν» (επαρκούν έως τα τέλη Ιουλίου), η ύφεση διογκώνεται (εκτιμάται πλέον μεταξύ του 6% και 7%) και οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν «παγώσει» δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους.
 
Ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες για την απόφαση για ΕΡΤ
Ο πρόεδρος του κ. Μενουδάκος δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσω…
18.06.2013, 23:28
«Πρόοδος» με όλα τα θέματα στο τραπέζι, πλην της ΕΡΤ, κατά την συνάντηση Σαμαρά-τρόικα
Όπως σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπους των δανειστών θα επιστρέψουν στη…
18.06.2013, 21:51
ΠΑΣΟΚ: Κάποιοι αναζητούν κουτοπόνηρους τρόπους συμμόρφωσης με ΣτΕ
Σε δηκτικό σχόλιό του για τα «σενάρια» που κυκλοφορούν για το μεταβατικό σχήμα της ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως …
18.06.2013, 21:38
«Όχι» σε τροπολογίες για κατάργηση της ΠΝΠ - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το αν θα συζητηθεί ή όχι η τροπολογία του ΚΚΕ αποφασίζεται από τον αρμόδι…
18.06.2013, 20:24
Τσίπρας: Η Δημοκρατία χρειάζεται εγρήγορση
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «η Δημοκρατία είναι η άμυνα των φτωχών και των αδύναμων. Είναι το μέσον για…
18.06.2013, 20:06
ΕΡΤ: 30 άτομα για στοιχειώδες πρόγραμμα φέρεται να προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις …
18.06.2013, 18:57
Πολύδωρας: Πότε θα δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο του Λάκη Γαβαλά;
Ο κ. Πολύδωρας ρωτά, «γιατί ενώ ο κ. Γαβαλάς προσφέρεται να εξοφλήσει το χρέος του προς το Δημόσιο, δεν προχωρ…
18.06.2013, 17:42
Παπούλιας: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκ…
18.06.2013, 16:55
Χριστιανοδημοκράτες: «Όχι» σε ένταξη Τουρκίας σε Ε.Ε. καθώς θα «επιβαρύνει»
Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές επέλεξαν να μην …
18.06.2013, 16:12
Σημίτης: Ελπίζω να έχουν μυαλό αυτοί που διαχειρίζονται την κατάσταση
«Δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.
18.06.2013, 15:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ