Βρετανία: Ζητούμενο η σταθερότητα της κυβέρνησης και η γερμανική στάση

Ανακούφιση σε ένα μεγάλο βαθμό εκτιμούν οι Βρετανοί ότι προκαλεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία όμως σκιάζεται από την ανησυχία για το πόσο εύκολη θα είναι η εφαρμογή δύσκολων μέτρων την ώρα που ένα ποσοστό περίπου 60% ψήφισε αντιμνημονιακά κόμματα.

Το BBC επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ξεκινά από δυσκολότερη θέση σε σχέση με την περίοδο πριν τις εκλογές του Μαΐου, καθώς όλο αυτό το διάστημα στην ουσία δεν έχει προχωρήσει τίποτα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Τονίζεται πάντως ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα απομακρύνεται η αβεβαιότητα που έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη και μαζί της η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για να γίνει αυτό όμως «όπως συνήθως η Ελλάδα έπρεπε να φτάσει στην άκρη του γκρεμού, να κοιτάξει στο κενό και να τραβηχτεί πίσω την ενδεκάτη ώρα», σχολιάζει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα.

Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για τους Βρετανούς αναλυτές είναι πόσο σταθερή μπορεί να αποδειχθεί αυτή η κυβέρνηση. Το BBC και άλλα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι οι Έλληνες πολίτες κατηγορούν για την κατάσταση της χώρας ακριβώς τα δύο κόμματα που κατέληξαν τελικά πάλι να τους κυβερνούν. «Πολλοί Έλληνες πολίτες ψήφισαν ΝΔ υπό καθεστώς φόβου και πανικού από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ κατά του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει το BBC, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα η κινητοποίηση μεγάλης μερίδας πληθυσμού θα εντείνει τις πιέσεις, κινητοποίηση την οποία είναι ικανός να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η μη-συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δεν είναι καλή ένδειξη για τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς δείχνει, όπως επισημαίνει ο Γκάρντιαν, ότι μόλις τα πράγματα δυσκολέψουν τα δύο κόμματα ίσως εγκαταλείψουν αυτή την «αμήχανη συμμαχία». Σχολιάζεται επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία και ενδεχομένως ούτε την πολιτική νοοτροπία στήριξης ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Παρόλα αυτά γίνεται λόγος για ένα πρώτο δειλό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά το Sky News σχολίασε ότι είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί να θέλει κάποιος να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας αυτή την περίοδο, προσθέτοντας ότι για τον ηγέτη της ΝΔ λέγεται ότι θεωρούσε πεπρωμένο του να γίνει πρωθυπουργός. Παράλληλα και ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι λίγοι ηγέτες στον κόσμο θα ζήλευαν αυτή τη στιγμή τον κ. Σαμαρά.

Το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο για τους Βρετανούς σχολιαστές είναι ποια στάση θα τηρήσει η Γερμανία. Η Τέλεγκραφ γράφει ότι για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να πείσει τους Ευρωπαίους και το Βερολίνο ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή όρων του μνημονίου. Ο Ιντιπέντεντ τονίζει ότι είναι πια ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι να ακούσουν την Ελλάδα, ενώ εφημερίδες και δεξαμενές σκέψεις σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι εντονότατες, ενώ τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση οι αντιδράσεις θα είναι εξίσου έντονες και σε πολιτικό επίπεδο. «Αναπόφευκτα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και είναι πιθανό να μην επιβιώσει περισσότερο από έξι μήνες», αναφέρει σε σημείωμα του το ινστιτούτο Open Europe.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κάνουν εκτενή αναφορά στο Βασίλη Ράπανο, τον επικρατέστερο νέο υπουργό Οικονομικών, γράφοντας ότι πρόκειται για δημόσιο λειτουργό καριέρας με ριζοσπαστικό αριστερό παρελθόν, με πολύ στενή γνώση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών. «Μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα δημόσια οικονομικά της χώρας, νομίζω ότι έχω μία αρκετά καλή γνώση αυτών», δήλωσε χθες στην εφημερίδα ο κ. Ράπανος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο