Ένας στους δύο Ευρωπαίους υπέρ της ΕΕ, λεει έκθεση

Ένας στους δύο ευρωπαίους θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ επιφέρει οφέλη, παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με νέα έρευνα του think tank Notre Europe.

Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην κοινή γνώμη σηματοδότησαν τα τελευταία 25 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου:

• Η πρώτη περίοδος σηματοδοτήθηκε από ισχυρή εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ΕΕ, η δημοτικότητα της οποίας έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ- πάνω από 70%- μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1991.
• Η δεύτερη περίοδος σηματοδοτήθηκε από μεγάλη πτώση της στήριξης της κοινής γνώμης, κάτω από 50% την άνοιξη του 1997.
• Η τρίτη περίοδος μέχρι και το 2008, είχε ως χαρακτηριστικό πολλές αυξομειώσεις. Και από το 2008, η στήριξη της κοινής γνώμης είχε απότομη πτώση, φθάνοντας σήμερα στο 50%.

«Καλβινικός Πουριτανισμός στην Ολλανδία»


Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των «παλαιών μελών», είναι κυρίως οι χώρες της Benelux, η Ιρλανδία και η Δανία που υπερμάχονται της ΕΕ ενώ οι «λιγότεροι φιλοευρωπαίοι» είναι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Ενώ το Βέλγιο θεωρείται, βάσει της έκθεσης, χωρίς αμφιβολία «φιλοευρωπαϊκό», δεν θεωρείται το ίδιο και η Ολλανδία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει θέσει δύσκολους όρους για τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς και για την ένταξη στο Schengen Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για ένα «νέο καλβινικό πουριτανισμό» στην Ολλανδία, που θα αποτελέσει «κεντρικό ερωτηματικό για τα επόμενα χρόνια».

Ειδική περίπτωση η Γερμανία

Η Γερμανία από την άλλη αποτελεί ειδική περίπτωση, αφού οι αλλαγές στην κοινή γνώμη είναι πρόσφατες.
Ιστορικά, οι Γερμανοί ήταν υπέρ της «υποκατάστασης» της εθνικής τους ταυτότητας με μια ευρωπαϊκή, εξαιτίας της ζημίας που προκάλεσε η εποχή των Ναζί, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Πρόσφατα, οι Γερμανοί εμφανίστηκαν κάπως ανακουφισμένοι από το βάρος του παρελθόντος, και προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το βάρος τους για να επιβάλουν τις αξίες τους στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που θεωρούν «σπάταλα».

Για τις χώρες που εντάχθηκαν το 2004, η αισιοδοξία βρίσκεται σε πτώση στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Αντίθετα, η κοινή γνώμη έχει γίνει πιο θετική στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Εσθονία. Σε Λιθουανία και Μάλτα, δεν έχει υπάρξει αλλαγή.

Σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που εντάχθηκαν το 2007, τα φιλοευρωπαϊκά συναισθήματα παραμένουν ισχυρά, παρόλο που δεν είναι στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος.

«Η βούληση των ευρωπαίων πολιτών εμπνέεται ακόμη από τις αξίες της αλληλεγγύης. Ωστόσο η ΕΕ έχασε τη δημοτικότητά της, και θα πρέπει να την ανακτήσει, διαφορετικά η αδιαφορία για την ΕΕ θα μετατραπεί σε έντονη και επίμονη απογοήτευση», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr