ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ελ-Εριάν: Η ευρωζώνη πρέπει να συρρικνωθεί για να επιβιώσει

Την άποψη ότι η ευρωζώνη πρέπει να μεταμορφωθεί σε μία μικρότερη και στενότερη ένωση προκειμένου να αποφύγει τη διάλυση εκφράζει ο σε άρθρο του στους Financial Times ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Τονίζει ότι η σημερινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτυγχάνει οικτρά, προσθέτοντας μάλιστα ότι στα ηνία των εξελίξεων βρίσκονται πλέον οι οργισμένοι πολίτες, όχι οι πολιτικοί.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Στον απόηχο των ελληνικών εκλογών, η Ευρώπη πρέπει «επειγόντως να επαναπροσδιορίσει το ιστορικό έργο της ενότητας αντί να το αφήσει στα χέρια των αυξανόμενα άτακτη κατάστασης», σύμφωνα με άρθρο που υπογράφει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, Διευθύνων Σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, και δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times.

Οι ελληνικές εκλογές, εκτιμά ο κ. Εριάν, έδωσαν τρία σημαντικά μηνύματα στην «πολιτική ελίτ της χώρας», την απόρριψη των παραδοσιακών κομμάτων, την μετακίνηση σε μικρά κόμματα «που επιθυμούν να αποσυνθέσουν το παρελθόν αλλά δεν έχουν συνεκτικά σχέδια για το μέλλον», και «τη δυσαρέσκεια με οικονομικές πολιτικές που πονάνε αλλά δεν λειτουργούν». Κατόπιν αυτών, δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Η πολιτική παράλυση που απορρέει από αυτό το τέλμα «θέτει σε μία πολύ δύσκολη θέση τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη», συνεχίζει ο κ. Εριάν, καθώς «χωρίς μία γρήγορη και ευφάνταστη απάντηση κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση σίγουρης απώλειας.

»Χάνουν εκταμιεύοντας περισσότερα χρήματα, βλέποντάς τα να εξατμίζονται χωρίς σταθερά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες και τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ή χάνουν [αν] δεν εκταμιεύσουν, οπότε θα επιταχύνουν την ολίσθηση της Ελλάδας στο χάος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Ίσως λοιπόν «είναι ώρα η ευρωζώνη να στραφεί μακριά από μία προσέγγιση που προσφέρει μικρές προοπτικές ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και χρηματικής σταθερότητας. Αυτό περιλαμβάνει έναν πολύ δύσκολο αλλά απαραίτητο επαναπροσδιορισμό της ευρωζώνης, και έναν πονηρό συνδυασμό μηχανισμών που εξόδου και υποστήριξης για χώρες που δεν είναι [έτοιμες] για την νέα πραγματικότητα».

Υπό αυτές τις συνθήκες η ευρωζώνη πρέπει να «εξελιχθεί σε μία μικρότερη» ένωση, που θα περιλαμβάνει μία «στενότερη οικονομική και πολιτική ένωση ανάμεσα στους τέσσερις μεγάλους (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία)» και άλλα μέλη με παραπλήσιες συνθήκες.

Μία τέτοια εξέλιξη απαιτεί πολλές ρυθμίσεις, ενώ πρέπει να συνοδεύεται από μία «ράμπα» που θα βοηθά τις εξερχόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε «κεφάλαια σταθεροποίησης και τεχνική βοήθεια προκειμένου να εδραιώσουν μία «αξιόπιστη νομισματική πολιτική».

Όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια δεν είναι εγγυημένο πως θα επιτύχουν, αλλά αυτό που είναι προφανές είναι «ότι η παρούσα προσέγγιση αποτυγχάνει άσχημα». Πηγή αυτής της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι «η μοίρα της ευρωζώνης μετακινείται από τους πολιτικούς και [πηγαίνει] απ’ ευθείας στα χέρια του πληθυσμού, μέρος του οποίου είναι θυμωμένο και απογοητευμένο».

«Κοιτώντας πέρα από την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ακόμα την ικανότητα – μάλλον την υποχρέωση – να κατευθύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε έναν επαναπροσδιορισμό του σημαντικού Ευρωπαϊκού σχεδίου. Θα είναι ακριβό και αρχικά άτακτο.

»Αλλά η εναλλακτική της διάλυσης είναι πολύ χειρότερη για όλους. Καλύτερα να βιαστούν εάν θέλουν να παραμείνουν ενεργοί παρά παθητικοί [σε αυτό το έργο].
 
Στο Μπακού με το βλέμμα σε ενεργειακά και TAP την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς
Οι συζητήσεις του κ. Σαμαρά με την αζέρικη ηγεσία αναμένεται να εστιαστούν στα ενεργειακά θέματα. Η Αθήνα στηρ…
19.05.2013, 10:08
Σαμαράς για ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας
«Από το ταξίδι αυτό βγήκαν μόνο θετικά στοιχεία. Η Ελλάδα κοιτάζει το αύριο, οι προσπάθειες όλων είναι να γίνο…
18.05.2013, 21:23
Απόλυτα επιτυχημένο το ταξίδι στην Κίνα λεει η κυβέρνηση
«Από το ταξίδι αυτό βγήκαν μόνο θετικά στοιχεία. Η Ελλάδα κοιτάζει το αύριο, οι προσπάθειες όλων είναι να γίνο…
18.05.2013, 18:49
Τσίπρας: Ανάγκη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα
«Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ τ…
18.05.2013, 16:22
Σαμαράς: Η Ελλάδα νικάει την κρίση, η σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη
«Η Ελλάδα έπρεπε να πολεμήσει και πολέμησε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Νικάμε παρά τις προβλέψεις…
18.05.2013, 15:44
Γεννηματά: Να προωθηθεί άμεσα το αντιρατσιστικό ν/σ – ΧΑ: Κομματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης
«Καμία συντηρητική νοοτροπία και τακτική δεν επιτρέπεται να ανακόψει αυτή την πορεία. Καμία ολιγωρία δεν επιτρ…
18.05.2013, 15:42
ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία, δίχως ντροπή, η νέα εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ με Χρυσή Αυγή
«Πλέον, ο κ. Κεδίκογλου, στην προσπάθειά του να καλύψει την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, έχει ξεπεράσε…
18.05.2013, 15:11
Κεδίκογλου: Νέο «ρεσιτάλ ασυναρτησίας και ανευθυνότητας» από Τσίπρα
«Τα άκρα ορίζονται από τις πρακτικές τους και, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ομοιότητες με τη Χρυσή Αυγή είναι π…
18.05.2013, 14:13
Τσίπρας: Εν μέσω δυστυχίας, ο Σαμαράς οργανώνει πομπώδεις και αβέβαιες εκστρατείες στην Κίνα
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «καθήκον» του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο να δώσει τέ…
18.05.2013, 13:29
Bild: «Νικητής» ο Αντώνης Σαμαράς
Ο χαρακτηρισμός της γερμανικής εφημερίδας απορρέει σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδα…
18.05.2013, 12:39

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked