Ο κατάλογος με τις καυτές εκκρεμότητες

Ακριβή κατάλογο των εκκρεμοτήτων, η διευθέτηση των οποίων μεταφέρεται για τις 7 Μαΐου, θα παραδώσει μαζί με τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση ο Λουκάς Παπαδήμος. Η φιλοδοξία του για μια «προεκλογική κυβέρνηση εργασίας» μπορεί να μην υλοποιήθηκε πλήρως, ωστόσο ο κ. Παπαδήμος είναι αποφασισμένος να κρατήσει τους υπουργούς του σε εγρήγορση ώς την τελευταία μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πίνακες, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, θα διανεμηθούν στα υπουργεία και θα δείχνουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μνημονιακές δράσεις, όχι πάντως πριν από τις εκλογές, ώστε να μην εκτεθούν υπουργοί που βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, ο πρωθυπουργός θα ασκήσει πίεση στους υπουργούς, οι δράσεις των οποίων βρίσκονται στο «κίτρινο», να ολοκληρώσουν ό, τι είναι δυνατόν μέσα στην εβδομάδα.

Τα κόμματα έχουν αποφύγει να εμβαθύνουν στις μνημονιακές υποχρεώσεις και στα χρονοδιαγράμματα της δανειακής σύμβασης, ωστόσο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές θα διαπραγματευτούν χρονική παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα έτος, ώστε τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14 να απλωθούν χρονικά ώς το 2015.

Τα σενάρια αυτά τροφοδότησε μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στο Dow Jones, ότι «μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής του κ. Π. Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, και στη Ν. Δ. έχουν θέσει ως πρώτη μετεκλογική προτεραιότητα τη χρονική επέκταση της προσαρμογής.

Αυτό στο οποίο βασίζονται είναι το άρθρο 6 του Μνημονίου, το οποίο αναφέρει ότι «στοχεύουμε» σε ετήσια προσαρμογή κατά 2,75% του ΑΕΠ τα έτη 2013 και 2014, μέσω μέτρων που θα πρέπει να προσδιοριστούν ώς τον Ιούνιο του 2012 και ότι «θα διαβουλευτούμε (σ. σ. η ελληνική κυβέρνηση) με την Ε. Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στην περίπτωση μιας πολύ βαθύτερης της προβλεπόμενης ύφεσης, ώστε να αξιολογήσουμε αν η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να επεκταθεί και πέραν του 2014». Η πρόβλεψη ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία μάλιστα είχε πείσει την Ε. Ε. και το ΔΝΤ σε επέκταση της προσαρμογής ώς το 2015, την τελευταία στιγμή όμως την απέσυρε, φοβούμενη ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα από τους σκληρούς εταίρους.

Οπως υποστηρίζουν πάντως οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι κατέχουν το αντικείμενο, η πρόβλεψη για επέκταση της χρονικής διάρκειας της προσαρμογής σε περίπτωση ύφεσης, δεν σημαίνει ότι αυτή μπορεί να συμφωνηθεί άμεσα, αλλά το νωρίτερο στο τέλος του 2013 και αν στη διάρκεια εκείνου του έτους η ύφεση είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. Αναφέρεται, δηλαδή, σε μια διαπραγμάτευση που θα γίνει το 2014 για επέκταση της προσαρμογής ώς το 2015. Το κατά πόσον θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με το «καλημέρα σας» τίθεται εν αμφιβόλω από αυτούς τους παράγοντες, έστω και αν -όπως λένε- η εκλογή του Ολάντ μπορεί να φέρει έναν διαφορετικό αέρα στα πράγματα. Δυνητικά υπάρχουν επιχειρήματα, το κλίμα για την Ελλάδα όμως είναι εξαιρετικά κακό. Οπως λένε ειδήμονες, στην Ευρώπη ψάχνουν αφορμή για να μη μας δώσουν τα χρήματα τα οποία έχουν συμφωνήσει ότι θα μας δώσουν.

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει δείξει να την υιοθετεί και μάλλον θα προτιμούσε να την παρακάμψει. Ο, τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα οφείλεται στο Μαξίμου, το οποίο και κατά τους Γάλλους, που ηγούνται της προσπάθειας, ήταν απόλυτα συνεργάσιμο. Διαφορετικό όμως ήταν το κλίμα στα υπουργεία, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι ειδικοί, που είχαν έρθει για τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα, να δηλώνουν απογοητευμένοι και να διερωτώνται αν η παραμονή τους στη χώρα έχει νόημα.
Πηγή: Του Παναγη Γαλιατσατου