Οδικός άξονας ΠΑΣΟΚ για έξοδο από το Μνημόνιο έως το 2015

Αισιόδοξος ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα επιτευχθεί στα επόμενα τρία χρόνια εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή. Προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο ότι θα μετάσχει σε μία οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει.

«Δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε... το εθνικό σχέδιο δράσης είναι προϊόν εμπειρίας, δράσης και σύγκρουσης με τα προβλήματα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι μία προεκλογική πλατφόρμα, αλλά η βάση ενός εθνικού συναγερμού των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου». « Η αυτοδύναμη Ελλάδα είναι εφικτή, οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε», τόνισε.

Ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για τα επερχόμενα μέτρα του Ιουνίου, λέγοντας ότι δε θα μπουν νέοι φόροι, αλλά σταδιακά θα αρχίσει η αφαίρεση φόρων, εισφορών και τελών, δε θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ δε θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο νέο φορολογικό σύστημα το οποίο τόνισε ότι πρέπει να είναι σταθερό για τα επόμενα 10 χρόνια, ολοκληρωμένο και με σαφή προσανατολισμό ενώ δεν παρέλειψε και την αυτοκριτική για τα φορολογικά μέτρα των τριών τελευταίων ετών τα οποία χαρακτήρισε σκληρά και άδικα, αλλά αναγκαία.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε επίσης:

• Τη διοχέτευση στην αγορά μεγάλου μέρους των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,
• Τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια, εστίαση,
• Τη μετάβαση από ειδικό τέλος ακινήτων σε έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας,
• Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και
• Τη σταδιακή ανάκληση εισφοράς αλληλεγγύης.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου