ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Το κράτος θα παρακρατεί τις οφειλές στο δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Τί δήλωσαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Σταθάκης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Άγγελος Χάγιος, Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

Eκλογές 2012

 
Το κράτος θα παρακρατεί τις οφειλές στο δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Ν, Λαρίσης Φίλιππος Σαχινίδης.

Τόνισε ότι στόχος δεν είναι ο πανικός, αλλά πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις προς το κράτος.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε «δε θέλουμε τα λεφτά που βρίσκονται στις τράπεζες να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες» αλλά ούτε να επιβραβεύσουν αυτούς που «έσπευσαν» να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όταν η χώρα είχε ανάγκη.

Επίσης, αντέκρουσε τις παρατηρήσεις της ΝΔ ότι τη διετία 2010-2011 συσσωρεύτηκαν οι οφειλές του δημοσίου, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε υφυπουργός μόνο τα νοσοκομεία είχαν συσσωρευμένες, 6,5 δις. οφειλές προς ιδιώτες.

Σχολιάζοντας τα 11,5 δισ. σε επιπλέον μέτρα που ζητά η τρόικα, ο κ. Σαχινίδης, είπε ότι δεν θα προκρίνουν περικοπές που θίγουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν είναι όλα στο τραπέζι».

Για τους έλληνες μικροομολογιούχους, είπε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην υπάρξει διαφορετική μεταχείριση των ελλήνων ομολογιούχων από τους ξένους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, είπε ότι τη συνεργασία την αποκλείει η ίδια η ΝΔ. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θέλει να βγει πρώτο κόμμα και επιθυμεί τη συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν δεν είχε αναφέρει τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ θα μπορούσαν να συζητήσουν μαζί τους. Παράλληλα, επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «με κανένα τρόπο δε νομιμοποιούνται οπαδοί του φασισμού και του ναζισμού να έχουν λόγο στο ελληνικό κοινοβούλιο». Για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, είπε ότι ανήκει στις «ακραίες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Χρήστος Σταϊκούρας, υποψήφιος βουλευτής Ν. Φθιώτιδας με τη ΝΔ τόνισε ότι η φοροδιαφυγή εντάθηκε και από την αύξηση των φόρων στην οποία προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις της ΝΔ είναι η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, για να σταματήσουν τα «λουκέτα». Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και αναφερόμενος στο έκτακτο τέλος ακινήτων, είπε ότι στόχος της ΝΔ είναι να το ενσωματώσει με το ΕΤΑΚ και να το αντικαταστήσει με έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, ο οποίος θα είναι ηπιότερος.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ θα έχει τρία σημεία: την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την τροποποίηση των αναποτελεσματικών και κοινωνικά άδικων πολιτικών και τον εμπλουτισμό της οικονομικών πολιτικής με μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στα 11.5 δισ. που ζητά η τρόικα, είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από την περικοπή της σπατάλης, όπως πχ τη μείωση των φορέων του δημοσίου και τάχθηκε εναντίον των οριζόντιων περικοπών σε μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Δήλωσε ότι δεν έχει μπει ακόμα ο «πάτος στο βαρέλι», όπως έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και για τη ΝΔ ο «πάτος» θα μπει όταν αρχίσουμε να έχουμε πλεόνασμα και αυτό θα γίνει αν υλοποιηθούν τα τρία σημεία που έθεσε παραπάνω και μας βοηθήσει η Ευρώπη «που φαίνεται να αλλάζει μυαλά».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία, ώστε η χώρα να κυβερνηθεί με σταθερότητα και να έχει διαπραγματευτική ισχύ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης, υποψήφιος βουλευτής Ν. Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα ευκατάστατα στρώματα στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Μάλιστα, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «έφτιαξαν ένα σύστημα προστασίας των ευκατάστατων στρωμάτων για να μην πληρώσουν φόρο». Σημείωσε μάλιστα, ότι αν πλήρωναν τους φόρους που έπρεπε το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί.

Σημείωσε ακόμα ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή και διαπραγμάτευση της πληρωμής των τόκων, ως ότου να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Αναφερόμενος στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είπε ότι πρέπει να γίνεται για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την έκτακτη φορολόγηση των φτωχών για να αναζωογονηθεί η οικονομία», είπε και ζήτησε να σταματήσει η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και να τις σταθεροποιήσουμε στο 41%-42% ΑΕΠ και να σταματήσει η τρελή μείωση μισθών. Τέλος, εκτίμησε ότι η εφαρμογή του Μνημονίου 2 θα καταρρεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκπομπή ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης με τη Δημοκρατική Αριστερά εκτίμησε ότι ανήκουν στην αριστερά η οποία έχει μάθει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης του κινήματος χωρίς προτάσεις, που εφαρμόζονται «και θέλουμε να τις εφαρμόσουμε», είπε. Σημείωσε ακόμα ότι ναι με ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συγνώμη, αλλά δεν έδειξε ουδεμία μεταμέλεια, καθώς όλοι όσοι έκαναν λάθη βρίσκονται στα ψηφοδέλτια και το ίδιο κάνει και η ΝΔ. Είπε ακόμα ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρχει ένας άλλος πολιτικός χάρτης και η ΔΗΜΑΡ θα συζητήσει με τις δυνάμεις που έχουν προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Ο Άγγελος Χάγιος, υποψήφιος βουλευτής Α. Αθήνας με την παράταξη ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο περικοπών, ενώ ετοιμάζουν παράλληλα και την κατάργηση των διαδηλώσεων. Τόνισε ότι δεν πρέπει να κοπεί ούτε ένα ευρώ από μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας με τους Οικολόγους – Πράσινους, είπε ότι η συζήτηση για τη συναίνεση είναι μέσα στην ιδεολογία τους και ζητούν στις 6 του Μάη να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό.
 
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29
Γεραπετρίτης: Σύντομα οι Έλληνες θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους
Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το...
18.08.2019, 13:41
Mε το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου
Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του...
18.08.2019, 08:13
Η αμερικανική πρεσβεία «δείχνει» παράταση της θητείας Πάιατ ως το 2020
Η πρεσβεία ανήρτησε είδηση που κάνει λόγο για παράταση της θητείας του πρεσβευτή των ΗΠΑ τουλάχιστον για...
16.08.2019, 17:31
Κικίλιας απαντά σε Πολάκη για τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα καλύψουμε ότι χρειαστεί, όπως καλύψαμε πλήρως και τους εγκαυματίες από την τραγική φωτιά στο Μάτι, που...
15.08.2019, 18:07
Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές συμπολίτες
Στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού...
15.08.2019, 13:23
Σε Βέρμιο και Τήνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός
Στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και στην Τήνο βρίσκονται, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο...
15.08.2019, 11:26
Κικίλιας: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα θελα να πω ότι πέρα από τον επαγγελματισμό και το καθήκον, όταν ένας Πυροσβέστης ρίχνεται στις φλόγες για...
14.08.2019, 17:13
Μητσοτάκης: Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για αποκατάσταση των πληγέντων
Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο...
14.08.2019, 14:24
Γεννηματά από Εύβοια: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετέβη το μεσημέρι στις περιοχές της Εύβοιας που...
14.08.2019, 13:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.