Ισχυρά σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζει στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου εικόνα κινούμενης άμμου, τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κερδίζουν έδαφος εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιτύχει έστω οριακή αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση, περιοριζόμενο στη ρητή δέσμευση ότι θα υπερψηφίζει όλα τα «μνημονιακά» νομοσχέδια.

Αντιθέτως, συζητείται ακόμη και ο χρονικός ορίζοντας μιας πιθανής συγκυβέρνησης, που δεν μπορεί να είναι ολιγόμηνος, όπως συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Έτσι, λέγεται πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διάρκεια τουλάχιστον διετίας με τον βίο της να ολοκληρώνεται είτε την άνοιξη του 2014 όταν είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές ή το φθινόπωρο του ίδιου έτους, παράλληλα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού η οικονομία έχει αρχίσει να εξέρχεται από τη δεινή κρίση.

Επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων αναγνωρίζουν πως στην περίπτωση που από τις κάλπες της 29ης Απριλίου ή της 6ης Μαΐου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκηρυχθούν νέες εκλογές καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να υπάρξει παρασκηνιακή αλλά έντονη αντίδραση από τους δανειστές της χώρας.

Έτσι, η συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μονόδρομο, καθώς η ΔΗΜΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο.

Για το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών του κόμματος.

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης την Φώφη Γεννηματά, η οποία θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή