Eurogroup: Συμφωνία για τη χρηματοδότηση του PSI ύψους 30 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ελληνικού PSI μέσω ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ κατέληξε το Eurogroup.

Η τελική απόφαση για το υπόλοιπο σκέλος της δανειακής σύμβασης αναμένεται να ληφθεί στο επόμένο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο στις 12 Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η τελική έγκριση θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η Ελλάδα πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για την λήψη του νέου πακέτου.
Σημείωσε πάντως ότι επιτυχία του δεύτερου πακέτου διάσωσης εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση του PSI.

«Η Ελλαδα άκουσε καλά λόγια μετά από πολύ καιρό» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν μνημόνιο συνεργασίας.

Το μνημόνιο προσυπογράφει ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος ενώ επισυνάπτονται και οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε πέντε συμβάσεις με τον επικεφαλής του προσωρινού ταμείου διάσωσης, ανάμεσα στις οποίες, η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια με τα οποία χρηματοδοτείται η ανταλλαγή των ομολόγων.

Πηγή: Χρίστος Κούτρας, Νίκος Φιλιππίδης