Κλείσιμο

Συνεχίζεται η συνεδρίαση του υπουργικού για το PSI

Την επίσημη δημόσια πρόταση που θα δοθεί σήμερα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων (PSI) συζητά από τις 11.30 πρωί το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Λουκά Παπαδήμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στόχος η διαδικασία της συμμετοχής να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 9 Μαρτίου ενώ η ανταλλαγή ομολόγων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου. Στο υπουργικό συζητείται και το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις τυχόν απόρριψης του PSI, την Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η άρνηση του νέου προγράμματος μπορεί να έχει δύο ειδών επιπτώσεις: «είτε τη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, που αποτελεί προοίμιο της εξόδου από το ευρώ και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας, είτε την ασύντακτη χρεοκοπία, με την Ελλάδα να γυρνά στη δεκαετία του '50, σε επίπεδα Αλβανίας, ή Μολδαβίας, για να επιβεβαιώσουν κάποιοι την στρατηγική τους».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.

Τριάντα οχτώ
είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς πιστωτές από την Ελλάδα ώστε να εκταμιευθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα, γράφει στο μεταξύ η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενη σχετικά έγγραφα.

Όπως σχολιάζεται, το εύρος των δράσεων αυτών, που αφορούν στη φορολογία, τις δαπάνες, τους μισθούς και άλλες μεταρρυθμίσεις συνιστά λεπτομερή διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας για μια διετία.

Είναι αποφασιστικής σημασίας η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα, όσο και η σημερινή, τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr