Γερμανικός Τύπος: Συμφωνία – ανάσα για Ελλάδα

Στο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στρέφουν τώρα το βλέμμα τους οι αναλυτές, μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Πρώτη είδηση σε όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Στο πρωινό μαγκαζίνο της κρατικής τηλεόρασης ο ανταποκριτής της στη βελγική πρωτεύουσα σημείωνε στην πρωινή ανταπόκρισή του ότι διαφαίνεται επιτέλους φως στο τούνελ του ελληνικού ζητήματος.

«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120 % μέχρι το 2020».

Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν τη νέα δανειακή σύμβαση το τελευταίο λεπτό πριν χρεοκοπήσει η χώρα». Το Spiegel γράφει ότι κυρίως οι αντιστάσεις των ιδιωτών πιστωτών έφεραν τη δραματική αυτή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί εάν η συμφωνία αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η οικονομική Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το νέο πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε μετά από δυο παράλληλες μαραθώνιες συνεδριάσεις. «Χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της

Από τις Βρυξέλλες και μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και κάλεσε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα, είπε, μπορεί να υπολογίζει στη νέα βοήθεια μόνον εάν εφαρμόσει άμεσα στην πράξη τις υποσχεθείσες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σόμπλε τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός, αλλά πως θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η νέα βοήθεια, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, θέτει τις βάσεις για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε έναν «βιώσιμο δρόμο οικονομικής εξυγίανσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Βασική προϋπόθεση, όπως εκτίμησε και ο ίδιος, να κυλήσει ικανοποιητικά η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Πηγή: skai.gr